Duurzaam Bouwen

Groendaken: Mooi én ecologisch

Groendaken zijn trendy. Niet alleen omdat ze mooi zijn, maar ook omdat ze tal van interessante voordelen bieden. Zo zijn ze onder andere zeer milieuvriendelijk, isolerend en geluiddempend. Het is niet voor niets dat we steeds meer groendaken zien opduiken. De voordelen zijn namelijk talrijk. Natuurlijk is het esthetische aspect belangrijk, maar dat is zeker niet de enige reden om een groendak te overwegen. De daken zijn isolerend waardoor je in de winter minder hoeft te stoken en het in de zomer heerlijk koel blijft. Omgevingsgeluiden worden gedempt zodat je minder last hebt van lawaaihinder en regenwater wordt langer vastgehouden, wat minder kans geeft op overstromingen. De planten zorgen bovendien voor een extra bescherming van de waterdichting, daardoor kan het dak tot wel drie keer langer meegaan.

Niet alleen de gebruiker profiteert van de voordelen, ook de omgeving vaart er wel bij. Deze ziet er ‘groener’ uit, de biodiversiteit in stedelijke omgevingen wordt verhoogd en bovendien wordt de riolering minder belast doordat het regenwater vertraagd wordt afgevoerd. De daken vormen ook een soort van buffer tegen luchtvervuiling omdat ze allerlei stofdeeltjes uit de atmosfeer opnemen.

Soorten groendaken
Je kan kiezen voor intensieve of extensieve types groendaken.
Intensieve groendaken, of daktuinen, zijn vaak complete tuinen met een begroeiing van grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Hiervoor kies je als je echt ook tijd wil doorbrengen op je dak. Deze beplanting heeft een stevige ondergrond nodig en vereist daarom een aangepaste, versterkte dakconstructie.

Bij extensieve groendaken is de begroeiing voornamelijk beperkt tot vetplanten en kruiden, die perfect gedijen in zowel koude als warmte. Een extensief groendak laat je eigenlijk gewoon zijn gang gaan en je hebt er dan ook heel weinig onderhoud aan. Dit type groendak zorgt voor een geringe belasting van het dak en bijgevolg moet ook de dragende structuur ervan minder stevig zijn. Deze soort kan op vrijwel iedere woning of gebouw aangelegd worden.
Tussen deze 2 uitersten bestaat een waaier aan overgangsvormen.



Subsidie
Om de aanleg van groendaken een extra duwtje in de rug te geven, geven sommige gemeentes en steden subsidies voor de aanleg van een groendak. Het subsidiereglement kan verschillen van gemeente tot gemeente. Sommige gemeenten gaan zelfs zo ver dat ze voor elke nieuwbouw met een plat dak, de aanleg van een groendak verplichten. Meer informatie is te verkrijgen bij de gemeentelijke milieudienst of stedenbouw.


Derbigum, de Belgische specialist in waterdichting en energiebesparende dakbedekkingmaterialen breidt zijn aanbod groendaken aanzienlijk uit.