De laatste dagen heeft België weer af te rekenen met onophoudende regenbuien met het overstromen van straten en huizen ten gevolg. Dit probleem stelt zich de laatste jaren meer en meer en het einde lijkt nog niet meteen in zicht. Zorgwekkender nieuws dit keer is echter dat nu ook tal van waterbufferbekkens over heel het land hun maximumcapaciteit hebben bereikt. Een groot probleem met mogelijk nog meer wateroverlast als gevolg!
Zoals de naam zelf al doet vermoeden dienen waterbufferbekkens als noodoplossing en bufferzone bij overvloedige regenval. Bij de meeste zware regenbuien voldoet deze oplossing om meer overlast te voorkomen. Wanneer nu echter de noodoplossing een noodoplossing behoeft komen we in grotere problemen.
Zoals bij zoveel zaken in het leven zou het probleem eigenlijk beter aan de basis worden aangepakt. In het geval van overvloedig regenwater wil dit zeggen voor(!) afgave aan de rioleringen en dus op het dak zelf. Een structurele oplossing die nog te weinig bekend is bij het grote publiek is de aanleg van groendaken. Met een groendak leg je eigenlijk een grote groene spons op je dak. Gedurende een hevige stortbui zal een groendak tot 90% van het regenwater opslaan en vervolgens sterk vertraagd aan de rioleringen afgeven. Hiermee wordt het probleem in de omgeving van het groendak en verder stroomafwaarts alvast drastisch vermindert. Tot 60% van het regenwater zal op het dak blijven en zal verder opgenomen worden door de vegetatie of in de atmosfeer verdampen. Concreet betekent dit een ontlasting van het rioleringsstelsel tot maar liefst 60%!
“Een groendak is een oplossing “ vertelt John Kinnen van Ecoworks. “Onze samenleving geeft het water de tijd niet meer om door te dringen en weg te sijpelen in de grond. Onze steden zijn zo goed als helemaal verhard en bij hevige stortbuien kan ons rioleringsnetwerk dan ook niet volgen. Studies van de KUL tonen aan dat een groendak het goedkoopste waterbergend vermogen creëert en dit op een eenvoudige en natuurlijke manier.” De overheid bevestigt het vertrouwen in groendaken door de verplichte aanleg op alle nieuwbouw en renovaties van platte daken in Antwerpen en Brussel. Tevens worden er in bijna alle gemeentes subsidies verleent aan mensen die een groendak willen aanleggen. “De overheid is alvast overtuigd van het nut van groendaken ter voorkoming van grote wateroverlast, als nu ook nog het grote publiek volgt kunnen in de toekomst probleemdagen als vandaag en gisteren in de toekomst misschien wel voorgoed tot het verleden behoren” aldus Kinnen.
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam