Groen! wil niet dat de consument nog opdraait voor het stimuleren van ‘vuile groene stroom’. EANDIS dreigt de extra kosten die ze heeft voor de betaling van groenestroomcertificaten door te rekenen aan de consument. Daardoor zou de elektriciteitsfactuur in de toekomst tot 20% duurder worden volgens hun berekeningen. Eandis verzwijgt echter dat er nog heel wat vet zit op de distributietarieven waar de kost van de groenestroomcertficaten in verwerkt zit.
"De federale energieregulator heeft in het Federaal Parlement herhaaldelijk toegelicht dat ze te weinig bevoegdheden hebben om de tarieven van de distributienetbeheerders deftig te controleren. Er zit nog heel wat vet op die tarieven. Door dit eraf te halen kunnen de nettarieven een pak lager", aldus Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen!
In realiteit hebben de distributienetbeheerders vaak baat bij hoge tarieven om een hogere winst uit te kunnen keren aan hun aandeelhouders, de gemeenten. "EANDIS kan er evengoed voor kiezen om minder winst uit te keren aan de aandeelhouders, in plaats van steeds maar hogere tarieven aan de consument aan te rekenen. Uit de laatste studie van de CREG blijkt dat de distributietarieven soms een hoger aandeel zijn op de factuur dan de elektriciteitsprijs zelf. Dit is niet normaal," aldus Tinne Van der Straeten. De distributienetbeheerders hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om zo kostenefficiënt te werken, dreigementen om de factuur te laten stijgen zonder de hand in eigen boezem te steken zijn absoluut not done.
Tegelijkertijd moet het systeem van groenestroomcertificaten grondig uitgezuiverd worden. Op dit ogenblik gaan veel van die groenestroomcertificaten naar vormen van energie die helemaal niet zo proper zijn: afvalverbrandingsovens en steenkoolcentrales waar biomassa wordt bijgestookt, misschien straks zelfs mestverwerkingsinstallaties. In totaal gaat 45% van de groenestroomcertificaten vandaag naar biomassa-installaties. "De steun voor groene stroom mag dan ook enkel naar echte groene stroom gaan, zoals elektriciteit uit zon, wind en water, biogas- en biomassainstallaties die aan strenge duurzaamheidscriteria beantwoorden," volgens Hermes Sanctorum, Vlaams Parlementslid voor Groen! die hierover een voorstel van decreet indient.
De regering kan zelf ook haar steentje bijdragen door de nucleaire rente (2 miljard euro per jaar) deftig af te romen en integraal te bestemmen voor de ondersteuning van groene stroom, energie-efficiëntie en de bestrijding van energie-armoede. Een geïntegreerd energiebeleid met visie hoeft geen stijgende factuur te betekenen. "Daarvoor hebben we wel daadkrachtige energieministers nodig die de handen uit de mouwen durven steken en verder denken dan een paar heilige huisjes. Zo worden ook de juiste signalen gegeven aan het bedrijfsleven én wordt het milieu er beter van. Ambitieuze doelstellingen inzake groene stroom betekent creëren van jobs én van energiezekerheid" besluit Tinne Van der Straeten.
Duurzaam Bouwen
Groene stroom hoeft geen stijging van de factuur te betekenen
- Bron: Groen!
- 3 mei 2010
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam