Duurzaam Bouwen

Groene stroom mag niet wegen op energiefactuur

“Groene stroom doorrekenen via de nettarieven is slecht voor het draagvlak van groene stroom en zet buren nodeloos tegen elkaar op. In Wallonië en Brussel hebben ze daarvoor een slimme oplossing gevonden door groenestroomcertificaten te koppelen aan vermeden CO2 -uitstoot. Energieminister Van den Bossche kan best dit systeem zo snel mogelijk ook in Vlaanderen invoeren en zo hogere energieprijzen vermijden,” stelt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

In Vlaanderen krijgt iedere groenestroomproducent, zowel particulieren als bedrijven, vandaag 1 groenestroomcertificaat per megawattuur. Als producent kan je zo’n certificaat doorverkopen tegen de marktprijs van ongeveer 100 euro aan energieleveranciers zoals Electrabel en Nuon die verplicht zijn jaarlijks een hoeveelheid certificaten in te leveren bij de overheid. Als de certificaten niet verkocht raken, dan moeten distributienetbeheerders zoals Eandis en Infrax deze verplicht kopen tegen een wettelijk bepaalde minimumprijs.

Hier wringt het schoentje. Het systeem in Vlaanderen zegt dat de minimumprijs voor certificaten voor zon 330 euro per MWh bedraagt. Dit is stukken hoger dan de marktprijs van 100 euro waardoor iedereen uiteraard bij de distributienetbeheerder Eandis en Infrax aanklopt om de certificaten te laten opkopen. Die verkopen die dan vervolgens door aan de energieleveranciers met dus een verlies van 230 euro. Voor dat verlies kloppen ze aan bij de consument die een hogere factuur krijgt.

“Dit is een problematiek die enkel Vlaanderen kent,” weet Sanctorum: “In Wallonië en Brussel hebben de overheden het veel slimmer aangepakt. Daar krijgt een energieproducent certificaten per vermeden CO2-uitstoot. Hoe beter voor het milieu, hoe meer ondersteuning. Zonne-energie heeft een lage CO2-uitstoot en levert dus meer certificaten op. Bovendien ligt de marktwaarde van certificaten in Wallonië en Brussel lager dan in Vlaanderen (80 euro) waardoor de certificaten minder worden doorgerekend door de leverancier in onze elektriciteitsprijs.”

Dit verschil in aanpak zorgt voor een driedubbele winst: In Wallonië en Brussel zijn er geen meerkosten via de nettarieven voor de productie van zonne-energie, Walen en Brusselaars betalen minder voor groene stroom en de producenten van echt groene energie krijgen daar méér geld dan in Vlaanderen. “Dit leidt tot een duidelijke conclusie: Vlaanderen kan maar best zo snel mogelijk dit win-win-systeem invoeren. We moeten vandaag alles op alles zetten om de productie van groene stroom zo veel mogelijk te stimuleren zonder de gewone burger hiervoor te laten opdraaien,” besluit Sanctorum.