Isolatie

Groene toekomst: verbeter je energielabel met deze tips

Groene toekomst: verbeter je energielabel met deze tips
Wanneer je in een prachtig oud pand in Nederland woont uit bijvoorbeeld de jaren 60 is er een grote kans dat je energielabel niet heel hoog scoort. Hoe fraai zo’n oude woning er ook uitziet, zonder de juiste isolatie en andere maatregelen verbruik je hoogstwaarschijnlijk te veel energie. Omdat duurzame en slimme energie de toekomst is en omdat de overheid mensen helpt die investeren in een groene toekomst, blijft het besparen op je energie anno 2019 een belangrijk punt op de agenda. Ook jij kan, thuis of op je bedrijf, je energielabel verbeteren door slechts een paar stappen te volgen. In dit artikel lees je meer over het verbeteren hiervan en over het energielabel aanvragen.

Wat is een energielabel precies?

Het energielabel is een label dat wordt meegeleverd wanneer je een auto, elektrische apparaten, lampen, gebouwen en andere apparaten aanschaft. Dit label is opgezet volgens verschillende Europese richtlijnen en geldt dus in meerdere landen. Aan de hand van het label kun je zien hoe zuinig en energiebesparend het product is dat je hebt gekocht. Ook op je woning of op je bedrijf zit een energielabel. Hiermee wordt aangegeven hoe goed jouw huis of bedrijf geïsoleerd is. In 2015 hebben alle huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel gekregen met een beoordeling. Hierbij is beoordeling A de meest groene (heel zuinig) en beoordeling G de meest rode (zeer onzuinig). Dit label is samengesteld door onder andere te kijken naar het bouwjaar van het huis. Met zo’n label hoopt de Rijksoverheid mensen te stimuleren om over te stappen naar een meer energiezuinige woning. Een energielabel kun je online al aanvragen voor een paar tientjes. Energielabel offertes vergelijken doe je ook gewoon via internet. Als je je woning verkoopt moet je zo’n label aan kunnen tonen, anders riskeer je een boete.

Begin met het isoleren van je woning

Heb je een lagere ‘beoordeling’ gekregen op je energielabel dan je had gehoopt of gedacht? Dan kun je daar gemakkelijk zelf iets aan doen. De eerste stap in dit proces is het verbeteren van de isolatie van je woning. Veel warmte gaat verloren wanneer je huis of bedrijfspand niet goed genoeg geïsoleerd is. Dat is zonde van de energie, maar ook zonde van je portemonnee. Denk hierbij aan dubbele beglazing of aan HR ++ glas. HR ++ glas is dubbel glas met gas tussen de glazen waardoor er nog minder warmte naar buiten kan gaan. Wil je er echter zeker van zijn dat je je energielabel kunt verbeteren door isolatie dan moet je nog een stapje verder gaan. Denk bijvoorbeeld ook aan dakisolatie en bodem- en vloerisolatie. Omdat warmte omhoog stijgt en via daar een uitgang zoekt, is het logisch dat er veel warmte verloren gaat wanneer je dak niet goed geïsoleerd is. Investeer daarom in een goede dakisolatie en je zult zien dat je energielabel al een stuk groener wordt. Goed om te weten: voor sommige verbouwingen omtrent isolatie zijn er regelingen en subsidies verkrijgbaar. Check daarom altijd of dat ook in jouw geval van toepassing is. Op die manier kun je zelf nog wat extra geld besparen én profiteren van een groenere woning en een beter energielabel.

Kies voor duurzame warmte

Uiteraard is het een goed begin wanneer je woning of bedrijfspand op de juiste manier geïsoleerd is. Er zijn echter nog meer stappen die je kunt ondernemen om een groener energielabel te verkrijgen en de kans op een eventuele boete te vermijden. Dat is door aan de slag te gaan met het verduurzamen van je woning op het gebied van groene warmte en energie. Kies bijvoorbeeld voor duurzame warmte: een warmtepomp gebruikt stroom om op die manier warmte uit verschillende bronnen te halen. Hiermee daalt je CO2-uitstoot enorm, omdat je geen gebruik maakt van gas en andere schaarse bronnen. Voor een volledige elektrische warmtepomp moet je huis al goed geïsoleerd zijn. Is dat nog niet helemaal het geval dan kun je kiezen voor een hybride waterpomp: een pomp die deels elektriciteit en deels gas verbruikt om warmte te kunnen verzamelen. Zo’n hybride pomp is al beter dan een verwarming op gas en is dus zeker al een stap in de goede richting wanneer je je energielabel wilt verbeteren. Omdat de overheid het stimuleert dat men steeds groener gaat leven zijn er tot 2021 verschillende subsidies aan te vragen wanneer je een warmtepomp zou willen laten aansluiten. Bekijk wat de voorwaarden zijn van subsidie voor een waterpomp en of het voor jou een haalbare investering is.