Architectuur

Grootste nieuwbouwproject van België is magneet voor internationale toparchitecten

Grootste nieuwbouwproject van België is magneet voor internationale toparchitecten
Scheldehof op Nieuw Zuid in Antwerpen
Dankzij een nieuwe reeks ambitieuze projecten en een gunstige economie is ons land een aantrekkingspool voor internationale toparchitecten geworden. Dé absolute magneet is zonder twijfel ‘Nieuw Zuid’ in Antwerpen. Met bijna 2.000 appartementen, 38 gebouwen, meer dan 3.000 ondergrondse parkeerplaatsen en 12 hectare groen is deze site wellicht één van de grootste én groenste nieuwbouwprojecten die België ooit heeft gekend. Nadat eerder al talenten als Johannes Norlander, Vincent Van Duysen en Stefano Boeri er neerstreken, gaan nu ook meesters Peter Zumthor en Max Dudler er aan de slag. Die laatste, wereldbekend om zijn magistrale ontwerp voor de Jacob & Wilhelm Grimm bibliotheek in Berlijn, geeft met “Scheldehof” vorm aan het kloppende hart van de site.

De voorbije decennia stond België niet meteen bekend als een hotspot voor moderne architecturale parels. Daar komt echter langzaam maar zeker verandering in. Op verschillende plaatsen in ons land zijn de voorbije jaren en maanden ambitieuze nieuwbouwplannen op tafel gelegd, die ook vlot internationale toparchitecten weten aan te trekken. Vooral het project ‘Nieuw Zuid’ in Antwerpen spant de kroon. Nadat eerder al de Belgische toparchitect en Designer van het Jaar 2016 Vincent Van Duysen (o.a. de flagship store van Alexander Wang in Londen), de Zweed Johannes Norlander (o.a. ‘Annex’ in Gothenburg) en de Italiaan Stefano Boeri (o.a. ‘Bosco Verticale’ in Milaan) er hun talenten toonden, drukken nu ook de Zwitserse meesters Peter Zumthor (o.a. Kolumbamuseum in Keulen) en Max Dudler (o.a. Jacob & Wilhelm Grimm bibliotheek in Berlijn) hun stempel op de Metropool.

Dudler is de eerste van deze Zwitserse meesters die aan de slag gaat op ‘Nieuw Zuid’. Concreet ontwerpt de toparchitect er twee nieuwe woontorens, in totaal goed voor zo’n 250 appartementen, duplexen en penthouses. De gebouwen - één van de blikvangers van het volledige project - krijgen de naam “Scheldehof”. Naast het residentiële gedeelte, komt er ook 2.300 vierkante meter aan kantoren en commerciële functies, én twee gemeenschappelijke dakterrassen met een innemend zicht op het water. In het midden van het project verrijst een binnentuin van meer dan 1.000 vierkante meter groot.

"Vandaag wil iedereen in de Europese steden aan het water wonen en daarom staat de uitstekende ligging van het project aan de Schelde centraal in ons ontwerp. De twee gebouwen maken een U-vorm die naar de Schelde is gericht. Onze ambitie is om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om dicht bij het water te wonen."

Max Dudler


De bouw van het project start in het voorjaar van 2020 en de eerste bewoners zullen tegen eind 2023 voor het eerst kunnen genieten van een geweldig uitzicht op Antwerpen.

Grootste nieuwbouwproject van België is magneet voor internationale toparchitecten

Grootste nieuwbouwwijk van België

Met de komst van Dudler naar de Scheldestad is de gehele ontwikkeling van ‘Nieuw Zuid’ trouwens al flink opgeschoten. In totaal komen er bijna 2.000 nieuwe appartementen, waarvan er vandaag al 368 opgeleverd zijn. Dit jaar komen daar nog eens 493 appartementen bij.

“Vroeger was oppervlakte een belangrijk criterium, maar dat is vandaag al lang niet meer het geval. Kwaliteit van uitzicht, architectuur en buitenruimte primeren. De Vlaming koopt liever een kleiner appartement dat goed scoort op uitzicht, architectuur en terras dan een groot appartement zonder één van die drie kwaliteiten.”

Kristof Schellekens, woordvoerder Triple Living


En nog straffer. Nieuw Zuid trekt niet alleen de aandacht van internationale ontwerpers. Naast de 80 procent voornamelijk Antwerpse kopers, trekt de wijk een heleboel verschillende nationaliteiten aan, waaronder kopers uit de VS, Zwitserland, Canada, India en Denemarken. Antwerpen is meer dan ooit de wereldstad die het altijd heeft willen zijn.

Naar alle verwachtingen is de buurt tegen 2030 helemaal klaar. Tegen die tijd zal er ook zo’n 30.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen voorhanden zijn, met onder andere twee scholen, twee crèches, een sporthal en een dienstencentrum. Bovendien wordt de nieuwe Antwerpse buurt, met zijn twaalf hectare groen, het groenste nieuwbouwproject van ons land.

Sneeuwbaleffect

Dat steeds meer internationale toparchitecten de weg naar ons land vinden, hoeft volgens experten niet te verbazen. De Italiaanse toparchitecte Vigano tekende 7 jaar geleden al het masterplan uit voor ‘Nieuw Zuid’. Dat zette de trein toen in gang en zorgt nu voor een sneeuwbaleffect. Daarnaast blijkt ook de gunstige economie een doorslaggevende factor te zijn om grote bureaus ontwerpen te laten uittekenen voor nieuwe woonprojecten in ons land.

“Het is een dubbel verhaal. De internationale architectuurwereld kijkt enerzijds steeds meer naar ons land om woonprojecten neer te zetten. Anderzijds boomt de vastgoedmarkt in ons land als nooit tevoren. We moeten als Belgische projectontwikkelaars niet te bescheiden zijn om toparchitecten aan te durven trekken. Dat is niet vanzelfsprekend - het vraagt natuurlijk een grote investering - maar het resulteert wel in architectuur van topkwaliteit, die ook goed scoort op vlak van duurzaamheid en groen. En op termijn zijn zo’n samenwerkingen een win-win, want grote namen spreken nog jarenlang tot de verbeelding. Kijk alleen nog maar naar wat Le Corbusier of Victor Horta voor ons land betekend hebben.”

Kristof Schellekens, woordvoerder Triple Living