Algemeen

Gunstig tij in Nederland voor landwinning in Noordzee

De Nederlander staat positief tegenover plannen voor landwinning in de Noordzee. Meer dan de helft (53%) van de mensen is er voorstander van. De Nederlandse bevolking acht een kunstmatig eiland vooral geschikt voor energiewinning. Ruim zes op de tien Nederlanders geeft aan nooit op een kunstmatig eiland in de Noordzee te willen wonen. Een derde van de Nederlanders staat er, onder voorwaarden, voor open om op een dergelijk eiland te wonen. Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit een onderzoek van BouwKennis en USP Marketing Consultancy naar de meningen van de Nederlanders over het zogenaamde tulpeiland. Het volledige onderzoek verschijnt in april in het BouwKennis Marketingmagazine.

Het Innovatieplatform lanceerde onlangs plannen voor één of meerdere kunstmatige eilanden in de Noordzee. In de plannen heeft het eiland de vorm van een tulp, waardoor het vooral bekend staat als het tulpeiland. De eilanden zouden gebruikt kunnen worden voor energiewinning, kustbescherming en als prestigeproject. Energiewinning ziet 62% van de Nederlanders wel zitten, bijna de helft denkt dat de eilanden goede kustbescherming biedt en 37% denkt dat het project ons land aanzien geeft in het buitenland.

Energiewinning scoort

Het Innovatieplatform zet in op energiewinning op één of meerdere tulpeilanden. Hier staat 62% van de Nederlanders positief tegenover. Op een eiland ver van de kust zou ruimte zijn voor experimenten. Windmolens en waterenergie hoeven op deze manier omwonenden geen overlast te bezorgen. Bovendien zou de ruimte voor experimenten kunnen leiden tot een toppositie voor Nederland in de energiemarkt.

Natuur en recreatie

Als gevraagd wordt hoe Nederlanders de tulpeilanden zouden willen inrichten, staan natuur en recreatie na energiewinning hoog op het verlanglijstje. Op de meerkeuzevraag welke bestemming het nieuwe eiland zou moeten krijgen, scoren natuurgebied 43% en recreatie 38%.

Voorkeuren voor bestemming van kunstmatig eiland in de Noordzee (in %)

Bron: BouwKennis, februari 2008

Een derde van de Nederlanders is ervan overtuigd dat het tulpeiland goed is voor het milieu. Een vijfde is het (zeer) oneens met die stelling. De minst populaire invulling van het eiland is industrie met 9%. Waarschijnlijk vrezen veel mensen milieuschade als industrie op open zee plaatsvindt.

Bij verbinding vasteland animo voor bewoning eiland

Ruim zes op de tien Nederlanders geeft aan nooit op een kunstmatig eiland in de Noordzee te willen wonen. Bijna vier op de tien Nederlanders (36%) staat ervoor open om op een dergelijk eiland te wonen. De belangrijkste woonvoorwaarden zijn een snelle en goede verbinding naar het vaste land (73%) en de aanwezigheid van voldoende voorzieningen (59%).

Voorwaarden om te gaan wonen op een 'tulpeiland' (onder Nederlanders die er willen wonen) (in %)

Bron: BouwKennis, februari 2008

Flevolanders, jongeren en hoger opgeleiden bereid tot wonen op eiland

Met name jongeren, hogere inkomens en hoger opgeleiden geven met respectievelijk 49%, 48% en 58% aan dat zij willen wonen op een ‘tulpeiland’. Opvallend is vooral dat Flevolanders relatief meer openstaan voor het wonen op een ‘tulpeiland’ dan inwoners van andere provincies. Zij hebben al eens vaker de stap gemaakt naar een nieuwe provincie en lijken dus een groep die open staat voor dergelijke stappen.

Nederlanders niet bang voor groot project

Niet alleen is de helft van de mensen voorstander van het plan, net zoveel Nederlanders denken dat landwinning op de Noordzee goed is voor de economie. Na de problemen rond twee andere grote projecten, de Betuwelijn en de HSL, is het opmerkelijk dat er nog steeds redelijk brede steun is voor een project van het formaat tulpeiland. Met de stelling ‘Een kunstmatig eiland voor de kust in de Noordzee is een te groot project voor Nederland’ is 12% het zeer oneens en 30% het oneens. Bij elkaar denkt dus vier op de tien Nederlanders dat ons land het project aankan. Daar staat 14% tegenover die het (zeer) eens is. De rest is neutraal of weet het niet.

De volledige onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het aprilnummer/premièrenummer van BouwKennis Marketingmagazine, het magazine met strategische informatie voor de bouw-, vastgoed- en installatiebranche.

Technische verantwoording
Het veldwerk van dit onderzoek is verricht in februari 2008 onder ruim 1.400 consumenten uit het consumentenpanel DeelUwMening.nl. De cijfers zijn gewogen naar CBS standaard op basis van leeftijd, provincie en huur/koop verhouding.

Build for Life