Investering voor de toekomst
Gyproc België breidt verder uit. Vandaag vindt namelijk de plechtige opening plaats van de nieuwe productiesite voor natuurgips in Kallo, het hoofdkwartier van Gyproc België. Gyproc installeerde er een nieuwe maaltoren die het bedrijf toelaat om naast RO gips nu ook natuurgips te verwerken tot een afgewerkt product. Rini Quirijns, Managing Director van Gyproc België licht toe: “Dit is een investering voor de toekomst. Steenkoolcentrales sluiten geleidelijk aan, waardoor er op termijn minder RO gips voor handen zal zijn. Door gradueel over te schakelen naar natuurgips wil Gyproc zijn klanten een continue en kwalitatieve bevoorrading van zijn producten garanderen.”Voorts blijft Gyproc ook investeren in duurzaam materialenbeheer. Vandaag bestaan de standaardplaten al voor meer dan 20% uit gerecycleerd gips.
De hele dag vinden er festiviteiten plaats op de site in Kallo. Overdag mogen de 240 medewerkers van Gyproc hun feestneus opzetten. ’s Avonds vindt de officiële openingsceremonie plaats in aanwezigheid van havenschepen Marc Van Peel en NAV voorzitter Kati Lamens.
Innovatie in bouwen
Gyproc, dat vorig jaar nog zijn 60-jarig bestaan vierde, stelt ook het resultaat voor van hun reflectie rond de toekomst van bouwen in België. Vandaag staat België voor grote uitdagingen op het gebied van wonen. Zo krijgt ons land te maken met woning schaarste, omdat er meer gezinnen bijkomen dan er huizen worden gebouwd. Daarenboven wordt energiezuinigheid een absolute voorwaarde, maar tegelijkertijd moeten huizen betaalbaar blijven. “Bouwen moet dus efficiënter op alle vlakken”, zegt Rini Quirijns. “En daarom zet Gyproc maximaal in op innovatie. Die innovatie willen we breed uitdragen met onze nieuwe slogan: Verander. Vernieuw. En leef.” Gyproc is volop bezig met productinnovatie waarbij performance boards worden opgezet voor een optimale stevigheid, akoestiek, brandveiligheid etc.Daarnaast zet het bedrijf ook in op geïndustrialiseerd bouwen. met op voorhand klaargemaakte pakketten waardoor veel sneller kan worden gebouwd. “Bouwen wordt zo op termijn meer een soort on-site assembleren. We gebruiken BIM (Building Information Modeling) om de pakketten snel en efficiënt op maat te maken”, voegt Rini Quirijns toe.
Gips is het gedroomde bouwmateriaal
Gyproc heeft veel vertrouwen in het potentieel van gips voor het bouwen van de toekomst. Rini Quirijns verduidelijkt: “Het is een bijzonder veelzijdig materiaal, het is licht maar stevig, en laat veel creativiteit toe.”Bovendien is gips ook een bijzonder ‘schoon’ bouwmateriaal. Zo vergt de verwerking en het transport van gips veel minder energie dan andere materialen zoals baksteen en beton. Verder is het ook oneindig recycleerbaar, en in die recyclage neemt Gyproc het voortouw: in de standaardplaten zit vandaag al voor meer dan 20% gerecycleerd gips.
Marc Van Peel, Antwerps schepen voor Haven, Industrie en Werk, is eveneens enthousiast: “We verwelkomen deze investering, die een mooie bijdrage is aan de economie en tewerkstelling in de haven. Bovendien is gips een materiaal met een groot potentieel voor de toekomst, zowel op vlak van innovatie, als van duurzaamheid.”