Bedrijfsnieuws

Gyproc krijgt Cradle to Cradle-label

Als eerste bedrijf in de Belgische bouwsector krijgt Gyproc, marktleider in gipsplaten in België, het Cradle to Cradle-label (C2C). Samen met vier andere Belgische bedrijven ging Gyproc in 2009 de uitdaging aan om een oneindig recycleerbaar product te maken. De bekende standaard A-gipsplaat van Gyproc, die door de consument het meest wordt gebruikt, krijgt nu als eerste het Cradle to Cradle-label toegekend. Gyproc heeft de ambitie om in de nabije toekomst ook haar andere gipsplaten oneindig duurzaam te maken. Het C2C certificaat wordt op 4 februari 2011 overhandigd door Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, samen met professor Michael Braungart, de grondlegger van het C2C principe.

In oktober 2009 engageerde het bedrijf Gyproc uit Kallo (bij Antwerpen) zich om de gipskringloop sluitend te maken. Hierdoor wordt gipsafval terug een grondstof, wat het product oneindig recycleerbaar maakt. Gesloopte Gyproc-platen en ander zuiver gipsafval worden dus verwerkt totnieuwe Gyproc-platen.

Ruim een jaar later en na tal van grondige doorlichtingen door het externe controlebedrijf EPEA, krijgt Gyproc nu als eerste bedrijf in de bouwsector het Cradle to Cradle-certificaat toegekend. Deze erkenning geldt trouwens niet zomaar voor één of ander nicheproduct. Het gaat om de bekende Gyproc A-plaat, die door de consument het meest gebruikt wordt. Belangrijk detail: de ultraduurzame versie van de Gyproc-plaat is niet duurder, maar wel milieuvriendelijker.

Het Cradle to Cradle-principe werd door de Amerikaanse architect William Mc Donough en de Duitse chemicus Michael Braungart gelanceerd in 2002. Het zogenoemd ‘kopiëren van de natuur’ staat daarbij centraal. Terwijl andere duurzame methodes vooral gericht zijn op het beperken van de schadelijkheid – het minder slecht maken – is het Cradle to Cradle-idee gefocust op ‘meer van het goede’. Alle gebruikte materialen moeten, na hun leven in het ene product, kunnen worden ingezet voor een ander. Er is daarbij geen kwaliteitsverlies en geen afval meer. Een gesloten en oneindige vorm van recyclage dus.