Algemeen

Gyproc maakt belangrijkste gipsplaat oneindig recycleerbaar

Als eerste bedrijf in de Belgische bouwsector krijgt Gyproc, marktleider in gipsplaten in België, het Cradle to Cradle-label (C2C). Samen met vier andere Belgische bedrijven ging Gyproc in 2009 de uitdaging aan om een oneindig recycleerbaar product te maken. De bekende standaard A-gipsplaat van Gyproc krijgt nu als eerste het Cradle to Cradle-label toegekend. Gyproc heeft de ambitie om in de nabije toekomst ook haar andere gipsplaten oneindig duurzaam te maken. Het C2C certificaat werd op 4 februari 2011 overhandigd door Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, samen met professor Michael Braungart, de grondlegger van het C2Cprincipe.

In oktober 2009 engageerde het bedrijf Gyproc uit Kallo (bij Antwerpen) zich om de gipskringloop sluitend te maken. Hierdoor wordt gipsafval terug een grondstof, wat het product oneindig recycleerbaar maakt. Gesloopte Gyproc-platen en ander zuiver gipsafval worden dus verwerkt tot nieuwe Gyproc-platen.

Ruim een jaar later en na tal van grondige doorlichtingen door het externe controlebedrijf EPEA, krijgt Gyproc nu als eerste bedrijf in de bouwsector het Cradle to Cradle-certificaat toegekend. Deze erkenning geldt trouwens niet zomaar voor één of ander nicheproduct. Het gaat om de bekende Gyproc A-plaat, die door de consument het meest gebruikt wordt. Belangrijk detail: de ultraduurzameversie van de Gyproc-plaat is niet duurder, maar wel milieuvriendelijker.

Het Cradle to Cradle-principe werd door de Amerikaanse architect William Mc Donough en de Duitse chemicus Michael Braungart gelanceerd in 2002. Het zogenoemd ‘kopiëren van de natuur’ staat daarbij centraal. Terwijl andere duurzame methodes vooral gericht zijn op het beperken van de schadelijkheid – het minder slecht maken – is het Cradle to Cradle-idee gefocust op ‘meer van het goede’. Alle gebruikte materialen moeten, na hun leven in het ene product, kunnen worden ingezet voor een ander. Er is daarbij geen kwaliteitsverlies en geen afval meer. Een gesloten en oneindigevorm van recyclage dus.

Het Cradle to Cradle-certificaat werd op vrijdag 4 februari 2011 tijdens een C2C symposium uitgereikt door Vlaams minister Joke Schauvliege in aanwezigheid van professor Michael Braungart en Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Gyproc: uw gids in duurzame innovatieve afbouwsystemen

Gyproc startte in 1957als eerste in de Benelux met de productie van gipsplaten. De introductie van de droge afbouwmethode” op basis van gipsplaten betekende een omwenteling in de bouw. Het ionierswerk van Gyproc heeft er toe bijgedragen dat de Gyproc-plaat niet alleen een begrip is eworden bij de vakman, maar ook bij een groeiend aantal doe-het-zelvers.

Gyproc innoveert voortdurend en biedt een totaal assortiment van diverse Gyproc-platen, profielen en oebehoren die worden toegepast in wand –en plafondsystemen voor de binnenafbouw, zowel in de oningbouw als in de projectbouw. Naast platen levert Gyproc ook een ruim assortiment pleisters nder de merknaam Plâtres Lambert. Gyproc maakt sinds 2006 deel uit van de groep Saint-Gobain,wereldleider in bouwmaterialen.

Een greep uit Gyproc Gamma

SoundBlock, de Gyproc oplossing voor hoge geluidisolatie

Gyproc SoundBlock is een Gyproc plaat met een zeer specifieke kernsamenstelling die garant staat voor een hoge geluidsisolatie. SoundBlock staat garant voor een optimaal geluidscomfort tussen verschillende woningen en tussen ruimtes binnen eenzelfde woning. De unieke combinatie van de Gyproc SoundBlock-plaat en het Metal Stud SoundBlock-profiel garandeert een hoog geluidscomfort met zeer dunne wanden, die zoals alle andere Gyproc-systemen eenvoudig te plaatsen zijn. SoundBlock wordt ook toegepast onder houten vloeren. Raadpleeg onze website www.soundblock.be

ACTIV air, Gyproc verlucht je woning

De lucht in de woning zit vol met onzichtbare en vaak ongezonde stoffen. Die zijn afkomstig van verwarmingstoestellen, menselijke activiteiten (huishoudelijke producten, roken) en bouw- en decoratiematerialen (verf, lijm, hars). Ventileren en verluchten zijn een must. Maar Gyproc heeft nog een extra oplossing in huis…Met de luchtzuiverende ACTIV air-technologie, beschikbaar in de Gyproc ACTIV air-pleister en de Gyproc ACTIV air-platen, heeft Gyproc een duurzame oplossing ontwikkeld die de aldehyden, de grootste groep binnenluchtvervuilers, neutraliseert. Met ACTIV air in de woning maakt u komaf met een groot deel van deze schadelijke stoffen zodat de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk verbetert en zo het comfort en de levenskwaliteit van zoveel mogelijk mensen verhoogt.
Raadpleeg onze website www.gyprocverluchtjewoning.be

Rigidur, extreme power, high IMPACT

De Rigidur-plaat is een hardgeperste met cellulosevezels versterkte gipsvezelplaat. Deze plaat, met een door-en-door homogene en harde gipsvezelstructuur, is beschikbaar met zowel rechte als afgeschuinde boord. De plaat bestaat in diverse afmetingen en heeft een dikte van 10, 12,5 of 15 mm. Rigidur kan overal toegepast worden en is dus perfect geschikt voor alle verbouwing- en renovatiewerken. De plaat is ook milieuvriendelijk, dankzij de samenstelling uit gips, papiervezels en natuurlijke additieven. Rigidur kan gebruikt worden voor binnenmuren, plafonds, scheidingswanden, vloeren, kokers en andere bouwelementen.

Rigidur-platen zijn zeer sterk en weerstaan in hoge mate aan beschadigingen door impact. Bovendien kunnen er aan wandconstructies voorzien van Rigidur-platen zware voorwerpen rechtsreeks worden bevestigd.

Plâtinum, de duurzame en functionele dagkant

Plâtinum is een dagkantprofiel vervaardigd uit polymeren, een duurzaam materiaal. De vorm werd gekozen door stukadoors voor een optimale functionaliteit. Plâtinum is een kwaliteitsdagkant en heeft als doel de esthetische waarde van een woning te verhogen alsook het rendement van de stukadoor. Dankzij het gebruik van polymeren voor de vervaardiging, werd een duurzame dagkant ontwikkeld. Plâtinum is hard en stootvast alsook is het waterbestendig en schimmelresistent. Geen beschadigde dagkanten meer op de werf, of latere schimmelvorming ten gevolge van condensvorming aan ramen. Het gebruikte polymeer is pleisterwit en sluit perfect aan op de bepleisterde muren dankzij de afrei-neus. Wanneer Plâtres Lambert nieuwe producten en oplossingen ontwerpt voor zijn stukadoors staan steeds de functionaliteit, snelheid en afwerkinggraad centraal.

Plâtinum is verkrijgbaar in 3 lengtes, 2200mm, 2600mm en 3000mm. De breedte bedraagt 180 mm of 270 mm, maar dankzij de afrei-neus en schakelstaart kunnen verschillende elementen van 180 mm aan elkaar gekoppeld worden. Wenst men een smaller element dan hoeft men enkel de dagkant overlangs door te snijden met een Stanleymes (draag beschermende handschoenen bij het werken met scherpe voorwerpen). Let wel op dat men de kant met de afrei-neus behoudt zodat men er nadien kan op afreien tijdens het stukadoren. De 4 zwaluwstaarten aan de onderkant zorgen samen met de gebruikte 1-laagse Plâtres Lambert pleister, bij voorkeur Express, voor een optimale hechting op de ondergrond.

GYPROCEM

Op vraag van vele stukadoors lanceerde Gyproc vanaf september 2010 een nieuw gamma van 4 cementpleisters, “GYPROCEM”.

GYPROCEM GRIP is de onderlaag nodig voor het cementeren van verschillende types ondergronden en van gesloten, niet-zuigende ondergronden. Voor het pleisteren van cementen plinten is GYPROCEM 650 uitermate geschikt. GYPROCEM 800, een kalk- cementpleister, is dan weer ideaal voor de bepleistering van natte cellen. GYPROCEM 1100, een primeur in België, is een spanningsarme kalkcementpleister verlicht met EPS en versterkt met vezels. GYPROCEM 1100 levert u op de werf een volume van 1100 liter op en biedt u de beste bescherming tegen barstvorming op zachte ondergronden. Vanaf september kunt u bij ons terecht voor cementpleisters GYPROCEM maar natuurlijk ook nog steeds voor gipspleisters van Plâtres Lambert!