Interieur

Haal de sleur uit je interieur!

Dit nieuwe boek van uitgeverij 2voor5 is een verrassende verzameling van oubollige interieurs die virtueel opgefrist werden met 3-D-voorstellingen van Huizenjacht-interieurarchitect Filip Deslee.
Zo creëerden we een leuk “voor & na”-effect!

Interieurarchitect Filip Deslee is een opmerkelijke aanwinst voor het populaire programma Huizenjacht, waarvan net het achtste seizoen van start is gegaan. Ook de vorige reeks verraste hij de deelnemende koppels telkens opnieuw met originele, frisse en vernieuwende 3D-ontwerpen die toonden hoe je een huis kan renoveren. De reacties van deelnemers en kijkers hierop waren zo positief dat uitgeverij 2voor5 deze 3D-tekeningen, samen met nog andere projecten in boekvorm goot. Het resultaat is een visueel sterk boek geworden met prachtige “voor en na”-foto’s, interessante toelichtingen en nuttige tips.





Filip Deslee

Filip Deslee studeerde in 1996 af als interieurarchitect met grootste onderscheiding ‘summa cum laude’ aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij werd al snel hoofddesigner bij verschillende architectenbureau’s en kwam zo terecht bij John Pawson. Hier ontstond de basis voor Filip’s minimalistische, professionele denkwijze en levensvisie. Nog enkele jaren later kreeg hij de kans zijn visie verder te verfijnen bij het bekende architectenbureau Crepain Binst Architecten. Op dit moment is Filip Deslee zelfstandig interieurarchitect.

Architecturale concept, massa, licht, structuur, repetitie, volume en materiaal. Dat zijn de kernbegrippen in de architecturale denkwijze van Filip Deslee.

Of hij nu een modern of tijdloos ontwerp creëert, het architecturale concept is steeds minimalistisch waarbij enkel de materiaalkeuze het ontwerp in een bepaald stilistische richting duwt. Zachte materialen zoals hout, grijstinten en een ruwere structuur van stoffen maken een ontwerp tijdloos. Glanzende materialen, grote effen vlakken en strakke lijnen maken het geheel modern.

Massa en volume zijn twee erg tastbare begrippen en vormen samen dan ook de ruggengraat van elk interieurontwerp.

Structuur en repetitie zijn minder tastbaar, maar onmisbaar in Filip Deslee’s creaties. Structuur is de opstelling van elementen binnen een ruimte en ten opzichte van elkaar.

Repetitie of herhaling van bepaalde materialen, kleuren of andere elementen creëert een bepaald gevoel en kan ruimtes verhogen, verruimen, verlengen of met elkaar verbinden.

Bij het kiezen van materialen kijkt Filip Deslee steeds naar de aaibaarheidsfactor ervan. Je kan materialen namelijk niet alleen zien maar ook voelen. Harder materialen geven een interieur een moderne of minimalistische toets. Zachte materialen hebben eerder een klassiek karakter.

De verlichting krijgt ook een heel belangrijke plaats in zijn ontwerpen. Licht, of het nu natuurlijk of kunstlicht is, versterkt het architecturale en vormelijke van een ontwerp. Door een weloverwogen combinatie van accentverlichting en indirecte verlichting ontstaat ofwel een avant-gardistische sfeer of een eerder minimalistische sfeer.

Filip Deslee’s ontwerpen zijn strak maar sfeervol en ogen heel luxueus door de precieze toepassing van materialen binnen de uitvoering van het ontwerp. Hij laat niets aan het toeval over en zorgt dat elk detail past binnen het geheel. Volledige binnen de minimalistische denkwijze, laat hij overbodige zaken weg. Daarnaast moet elke element binnen het ontwerp de juiste verhoudingen hebben ten opzichte van de ruimte en van elkaar, namelijk conform de gulden snede. Hoe klein de interieurs ook zijn, de ontwerpen ademen ruimte en bieden doorzichten van de ene ruimte naar de andere. Deze ruimtelijkheid wordt gecreëerd door lichtinval en posities van wanden. Zo kan het oog ongehinderd genieten van het spel van licht en schaduw, van ritmische, verticale en horizontale vlakken en van materialen.

Ontwerpen is als het componeren van een muziekstuk. Verschillende componenten zoals wensen, materialen, functionaliteit en schoonheid moeten met elkaar verenigd worden tot een architecturaal lied. Op die maner wil Filip Deslee een decor of achtergrond creëren dat door de bouwheer zelf vervolgens kan ingevuld worden. Filip Deslee wil in de eerste plaats schoonheid creëren. Weliswaar gekoppeld aan functionaliteit en ultiem gebruiksgemak, maar steeds op de meest esthetische manier mogelijk. Hij probeert steeds zijn eigen ideeën te verzoenen met de wensen van de bouwheer. Soms druist hij zelfs tegen die specifieke vragen om de bouwheer te doen nadenken over andere invalshoeken en perspectieven. Zo komen beide partijen steeds tot een vormelijk en functioneel compromis met respect voor het budget.