Vastgoed

Hamsterhuren populairder dan ooit: elke dag 11 nieuwe aanvragen

Hamsterhuren populairder dan ooit: elke dag 11 nieuwe aanvragen
Amper vijf jaar na de lancering zit Hamsterhuren stevig in de lift in ons land. Al 300 Belgische gezinnen huren vandaag op die manier hun toekomstige woning, tegen eind 2024 zijn dat er minstens 500. En de interesse groeit. Maar liefst 18.460 Belgen zitten te wachten op een ‘hamsterhuurwoning’ en daar komen elke dag nog eens 11 aanvragen bij. Dat blijkt uit cijfers van Gilen Real Estate, de bezieler van Hamsterhuren en enige aanbieder in ons land. “Meer aanbod is de snelste weg naar betaalbaarder wonen”, zegt oprichter Laurens Gilen.

Hamsterhuren is een formule waarbij iemand via een vastgoedontwikkelaar een nieuwbouwwoning huurt met een koopoptie. De betaalde huur kan na enkele jaren – afhankelijk van het contract – worden omgezet in kapitaal, waarmee het eerste deel van de aankoop gefinancierd wordt. De formule is vooral geschikt voor jonge gezinnen of alleenstaanden die moeite hebben om het nodige startkapitaal bijeen te krijgen om een nieuwe woning te kopen.

“Zeker nu de rente is gestegen is de prijs van een nieuwe woning voor veel Belgen onbetaalbaar geworden. Sinds de lancering van onze formule 5 jaar geleden heeft onze innovatieve formule zo al meer dan 3 miljoen euro aan spaarvermogen voor jonge gezinnen gegenereerd.”

Laurens Gilen, oprichter Hamsterhuren


Wachtlijst

Vastgoedontwikkelaar Gilen Real Estate uit Sint-Truiden startte vijf jaar geleden als eerste met Hamsterhuren. Met intussen 300 woningen in handen van 3 verschillende fondsen – goed voor een totale portefeuille van meer dan 100 miljoen euro - zijn zij vandaag nog steeds de enige aanbieders in ons land. Uit hun cijfers blijkt dat Hamsterhuren steeds populairder wordt. Concreet komen er in 2023 al een 50-tal nieuwe huurders bij. Tegen eind 2024 zou het totaal zelfs groeien naar minstens 500. Bovendien schrijven elke dag maar liefst 11 Belgen zich op een wachtlijst om zo’n huurwoning te krijgen, in totaal al goed voor 18.460 geïnteresseerden.

"Er is een gigantische groep Belgen die geen kansen zien op de woningmarkt. Ze hebben te weinig startkapitaal voor de kwalitatieve koopmarkt, noch is er voldoende aanbod op de kwalitatieve huurmarkt. Niemand bouwt voor hen. We zouden naar schatting zo'n 50.000 nieuwe woningen per jaar moeten opleveren, enkel om aan de huidige vraag te voldoen. Daarom moeten we niet alleen voldoende aanbod creëren om te prijzen te drukken maar vooral de juiste woningen bouwen. Betaalbaar en toch duurzaam."

Laurens Gilen, oprichter Hamsterhuren


Twintigers & dertigers

Bijna 8 op de 10 gebruikers zijn twintigers en dertigers, met een gemiddeld inkomen tussen de 1.500 en 3.000 euro netto. Intussen vind je al in elke provincie van het land woningen die je kan hamsterhuren maar het meeste aanbod is in Limburg (42%), Antwerpen (14%) en Oost-Vlaanderen (14%).

7 op de 10 gebruikers geven aan dat ze hun woning niet zouden kunnen kopen zonder de formule van Hamsterhuren. Zo’n 65% overweegt bovendien om binnen de voorziene periode de woning ook effectief aan te kopen. Jan Louwet en Martine Palmans waren één van de eerste gebruikers in België en konden al na 4 jaar en 2 maanden huren hun woning in Wilderen aankopen dankzij het kapitaal dat ze hadden gespaard.

“Wij konden niet rekenen op financiële hulp in de zoektocht naar onze woning maar dit concept speelde perfect in op onze nood. Na corona merkten we bovendien dat de huizenmarkt geëxplodeerd was en waren wij heel blij dat wij op deze manier al een spaarpotje aan het aanleggen waren om de optie te lichten. Onze vaste kosten bleven hetzelfde en dat speelde ook in ons voordeel toen we bij de bank om een lening gingen aankloppen.”

Jan Louwet, eerste gebruiker in België


Hamsterhuurfondsen

Hamsterhuren begon met het pionierswerk van Belfius (Immo) en Gilen Real Estate, al snel sloot FPIM zich aan om een nog bredere impact te hebben op het hele land. In een tweede fonds sloot ook Ethias zich aan als nieuwe investeerder in het kapitaal. Intussen worden de hamsterhuurfondsen beheerd door Win Am, een erkend fondsbeheerder voor alternatieve beleggingen in vastgoed, gespecialiseerd in professioneel beheer van vastgoedfondsen en betaalbaar wonen.

“We zijn vastberaden om het voortouw te blijven nemen op gebied van betaalbaar wonen maar dit is een uitdaging die we niet alleen aangaan. We verwelkomen daarom ook alle initiatieven van anderen in de sector om samen te werken.”

Laurens Gilen, oprichter Hamsterhuren


"Belfius toonde al in 2018 zijn vertrouwen in het idee 'hamsterhuren' door kapitaal te investeren in het eerste fonds. Hierdoor konden we een unieke formule ondersteunen die zich richt op een specifieke doelgroep die anders moeilijker toegang zou krijgen tot een eigen woning. Een perfecte illustratie van onze ambitie 'Meaningful and Inspiring for Belgian Society. Together."

Dirk Gyselinck, lid van het Directiecomité