Interieur

Handel in namaak verschuift steeds meer naar het internet

Vandaag vernietigde het Italiaanse designmerk Cassina een 75-tal namaak Le Corbusier-meubelen, waarvoor het wereldwijd de exclusieve productierechten heeft. Dat gebeurde met een kraan op de site van Stallaert Recycling in Vilvoorde. De namaakfauteuils en ligzetels (chaise longue) werden in beslag genomen op verschillende plaatsen, waaronder een cocktailbar, een showroom, maar ook de opslagplaats van een internethandelaar. “De handel in namaak verschuift steeds sneller naar het internet”, aldus Alessandro Buffoni, Benelux country manager van Cassina.

Digitaal

“De strijd tegen namaakproducten wordt steeds meer een digitale strijd”, stelt Herman Croux vast, de Belgische raadsman van Cassina en partner bij Marx Van Ranst Vermeersch & Partners. “Tot pakweg vijf jaar geleden werd namaak voornamelijk in beslag genomen in showrooms. Vandaag bestaat het merendeel van de in beslag genomen goederen uit producten die op eBay of via het internet werden verkocht.”
Vandaag kunnen rechtbanken niet enkel de namaakproducten zelf in beslag nemen, maar ook de computers en de digitale gegevens, om zo de reikwijdte van de namaakhandel vast te stellen. “De analyse van bijvoorbeeld boekhoudkundige documenten en e-mailverkeer leidt geregeld tot schadevergoedingen die de rechtbank oplegt of die de partijen overeenkomen. Buitenlandse websites kunnen ook verplicht worden om hun handel offline te halen.”

Namaak: 5 tot 7% van de wereldhandel

“De namaakindustrie brengt illegale kopieën van inferieure kwaliteit op de markt, zonder royalty’s of ontwikkelingskosten te betalen”, aldus Alessandro Buffoni van Cassina. Croux gaat verder: “Naar schatting maken imitatieproducten 5 tot 7% van de wereldhandel uit. Vaak is de handel in handen van organisaties die ook actief zijn in wapen- en drugshandel. Namaak is dodelijk voor de creativiteit in sectoren als design. Het tast trouwens niet alleen de meubelindustrie aan, maar zowat alle sectoren in onze economie. Met de vernietiging van Le Corbusier-kopieën willen wij daarom een sterk signaal geven aan de markt.”

Hoe een origineel herkennen?

Le Corbusier koos in 1965 Cassina als enige fabrikant met wereldwijde exclusieve productierechten op iconische modellen zoals de LC2 fauteuil en de LC4 chaise longue. Cassina werkt nauw samen met de Fondation Le Corbusier en de erfgenamen van de coauteurs Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand.
Een originele Le Corbusier is te herkennen aan een aantal duidelijke elementen die op elk product staan: de handtekening van de auteurs, de naam van het model, het serienummer dat overeenkomt met het nummer op de identiteitskaart van het product, en het Cassina I Maestri logo. Sinds 2010 is ook de merknaam Cassina zichtbaar op de frames van de LC2, LC3 en LC4.

Link: www.lccollection.cassina.com