Energie

Handige tips om thuis op de energierekening te besparen

Handige tips om thuis op de energierekening te besparen
Het zal niemand zijn ontgaan dat de prijzen voor stroom en gas de afgelopen maanden een toevlucht hebben genomen. En hoewel we daar midden in de zomerperiode nog slechts gering de gevolgen van ervaren, staat helaas de winter alweer voor de deur. En dus groeit de urgentie om thuis te verduurzamen. Wat kunnen huishoudens nu al doen om straks in de winter te kunnen besparen op de energierekening?

Zonnepanelen op het dak

Vlaamse huishoudens investeren weer massaal in zonnepanelen. Sinds de subsidie en premies op zonnepanelen een decennium geleden werden afgebouwd, daalde in Vlaanderen de aanvraag van zonnepanelen. Die trend is, tegelijk met de introductie van nieuwe premies, in de eerste maanden van 2022 doorbroken; het aantal mensen dat in januari en februari zonnepanelen installeerde groeide met 29% ten opzichte van een jaar eerder.

De keuze voor zonnepanelen is vooral financieel interessant. Huishoudens kunnen, zeker in deze tijd, honderden euro’s aan energiekosten besparen. Dankzij de hoge energieprijzen loopt de terugverdientijd ook nog eens snel terug. Een investering in zonnepanelen heb je momenteel al binnen 7 jaar terugverdiend, en vaak zelfs eerder.

Zonnepanelen kopen óf huren

Vlamingen kunnen in de periode tussen 1 januari 2021 tot 31 december 2024 een beroep doen op de investeringspremie voor de aanschaf van zonnepanelen. De premie wordt jaarlijks afgebouwd op basis van de verwachte dalende investeringskosten. Wil je zonnepanelen kopen? Dan kan je meer informatie vinden op de website van Fluvius.

Is het ondanks de premie niet mogelijk om de investering in zonnepanelen in één keer rond te krijgen? Dan kan ook worden gekozen voor zonnepanelen huren. Je geniet dan, net als bij zonnepanelen kopen, vanaf dag 1 van alle voordelen van zonnepanelen. Met het grote verschil dat je geen cent hoeft te investeren. Binnen een vastgesteld aantal jaren, de looptijd van de huurovereenkomst, betaal je een maandelijks huurbedrag. Je blijft in deze periode echter nog altijd flink besparen op je energierekening. Na afloop van het contract kan je de zonnepanelen overnemen en geniet je nog jaren van zonne-energie van eigen dak. Vaak kan je het contract ook tussentijds afkopen en in een eerder stadium de zonnepanelen in eigen beheer krijgen. Een interessant idee.

Thuisbatterij

Met de thuisbatterij kan je stroom die je overdag niet gebruikt, maar wel opwekt, tijdelijk opslaan in batterij. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van de zelf-opgewekte zonne-energie. De prijzen op de markt voor thuisbatterijen liggen nu nog behoorlijk hoog, mede als gevolg van het relatief kleine aanbod. Naar verwachting zal dit zich in de komende jaren gaan rechttrekken. Ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij? Dan is het fijn om te weten dat er bij de Vlaamse overheid een premie voor de aankoop van de thuisbatterij is toegekend.

Wie naast zonnepanelen ook een thuisbatterij wil laten installeren, die kan nog tot uiterlijk eind 2024 deze premie aanvragen. De hoogte van het premiebedrag is afhankelijk van de bruikbare capaciteit van de thuisbatterij. Ook wordt de premie op thuisbatterijen, net als bij de zonnepanelen, jaarlijks afgebouwd tot eind 2024.