76.685, zoveel inwoners telde Hasselt eind vorig jaar. Daarmee blijft het inwonersaantal van de Limburgse hoofdstad jaar na jaar stijgen. Tegenover 2015 gaat het om een kleine stijging - de stad telde toen nog 76.331 inwoners. Maar in vergelijking met 2010 - toen werden er 73.067 Hasselaren geregistreerd - gaat het om een groei van vijf procent. Enkel als het over jonge gezinnen gaat, is er - net zoals in de meeste andere centrumsteden - sprake van stadsvlucht. Al zit ook daar forse verbetering in.
Volgens de meest recente cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering, die Kolmont kon inkijken, daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen in Hasselt met ongeveer een derde (32%). Dat betekent dat in 2015 heel wat jonge gezinnen langer in Hasselt bleven hangen dan in 2014, en minder snel geneigd zijn om verder weg te verhuizen. In concrete cijfers zien we het volgende: in 2014 verlieten 223 méér jonge Hasseltse gezinnen de stad dan dat er bijkwamen. In 2015 ging het “nog maar” om 152 jonge gezinnen.
Ook in andere centrumsteden blijven almaar meer jonge gezinnen in de stad hangen, maar Hasselt scoort op dat vlak beter dan de meeste andere steden. In Gent bijvoorbeeld daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen (tussen 28 en 39 jaar), maar weliswaar met 8,8 procent. In Antwerpen en Mechelen ging het in diezelfde periode om een daling van respectievelijk 18,5 en 22 procent. En in Leuven nam de stadsvlucht af 29,5 procent.
Eerste werken na bouwverlof
Om die positieve tendens verder te kunnen zetten, verwijzen zowel de stad als ontwikkelaar Kolmont Woonprojecten naar de nood aan extra betaalbare grondgebonden woningen in Hasselt. Schoolvoorbeeld hiervan is de verkaveling Godsheide Dorp in het oudste gehucht van Hasselt. Met het vastgoedproject dat zo’n zestig bijkomende woningen telt, krijgt Godsheide meteen haar eerste verkaveling. Geen massale woningbouw, maar een kleinschalige aanvulling van de bestaande woningen. Vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten plant de eerste vijftien nieuwe woningen begin 2018.Het startschot voor de verkaveling wordt deze zomer nog gegeven, vlak na het bouwverlof. Dan zal gestart worden met de wegeniswerken. Niet toevallig mikt het vastgoedproject trouwens op jonge gezinnen, van zowel binnen als buiten Hasselt. Godsheide Dorp moet een nieuwe uitvalsbasis worden voor een grote groep jonge, actieve Hasselaren die in hun eigen stad de Vlaamse woondroom willen verwezenlijken.