Zo heeft een kwart van de Belgen (28%) écht vertrouwen in de vastgoedmarkt en in de vele professionals die erin actief zijn. Meer dan de helft is negatief wat het vertrouwen betreft: 42 procent heeft amper tot geen vertrouwen in de sector, 12,5 procent heeft een middelmatig vertrouwen. De rest heeft er niet meteen een uitgesproken mening over. In Brussel en Wallonië is het vertrouwen het laagst, Vlaanderen doet het ietsje beter. Belangrijk lichtpunt: hoe jonger de bevraagde Belgen, hoe groter het vertrouwen.
Informatieverstrekking
De redenen voor die portie wantrouwen lopen behoorlijk uiteen, gaande van ontevredenheid over de prijs-kwaliteitsverhouding tot klachten over de dienst naverkoop of over het naleven van de afgesproken timings. Eén van de grootste pijnpunten is echter de informatieverstrekking. Slechts 31 procent van de Vlamingen vindt dat ze bij aanvang van een vastgoedproject - zoals het (ver)kopen of (ver)bouwen van een woning - voldoende informatie krijgen van de verschillende instanties. In Brussel is dat 29 procent en in Wallonië 26,5 procent.Maatschappelijk meedenken
Als de gemiddelde Belg aan zijn vastgoedproject begint, heeft hij nog het meest vertrouwen in zijn architect, notaris of landmeter. Bij bijna de helft van alle Belgen (49,2%) scoren deze professionals zeer goed tot uitstekend qua vertrouwen. Zo worden notarissen erg gewaardeerd o.m. omwille van hun bruikbaar advies (49%), betrouwbaarheid (48%) en het respecteren van de afgesproken timings (43%).Anders is het voor de bankensector, vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars. Iets meer dan één op drie Belgen (39%) zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in de bankensector, mochten ze straks een huis (ver)bouwen of (ver)kopen. Bij de projectontwikkelaars lopen de cijfers min of meer gelijk: 40 procent stelt weinig vertrouwen te hebben. Bij de makelaars gaat het om 48 procent. Bij een kwart (24%) van de Belgen scoort de vastgoedmakelaar echter goed tot uitstekend.
De meest gehoorde kritiek, zowel bij makelaars als projectontwikkelaars, gaat over de prijs/kwaliteitsverhouding, het verstrekte advies, de dienst naverkoop, en de kwaliteit van de afgeleverde producten. Opvallend detail: de Belg blijkt meer vertrouwen te hebben in de kleine zelfstandige vakman zoals schrijnwerkers of loodgieters.