Verbouwen

Helft Nederlandse woningeigenaren stelt onderhoud uit

Helft Nederlandse woningeigenaren stelt onderhoud uit
Van kitnaden vervangen in de badkamer tot houten kozijnen schilderen: ruim driekwart van de huiseigenaren weet precies welk onderhoud er nodig is aan hun woning. Toch stelt de helft van de huizenbezitters woningonderhoud uit, terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Centraal Beheer onder Nederlandse woningeigenaren.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral gevelonderhoud (43%) en dakonderhoud (23%) worden uitgesteld. Niet verstandig, volgens Jeroen Buitenhuis, expert wonen van Centraal Beheer. "Door klimaatverandering zien we steeds extremer weer. Ook deze week geeft het KNMI code oranje af, voor heftige buien na een lange periode van droogte. Een flinke storm of hoosbui kan grote lekkage veroorzaken als je dakpannen niet lekker aansluiten, je dakgoot verstopt is of de voegen van je gevel poreus zijn. Je huis goed onderhouden wordt dus steeds belangrijker."

Onderhoud is nodig om onbezorgd te wonen

Buitenhuis: "Schade door lekkage, schimmel in huis, problemen met je cv-ketel. Het is gedoe waar je niet op zit te wachten. Vooral lekkage kan flinke kosten met zich meebrengen, dat loopt snel in de duizenden euro’s. Onbezorgd wonen begint met zorgen dat je je huis goed onderhoudt. Een keertje overslaan is natuurlijk geen ramp, maar het is wel slim om regelmatig je huis door te lopen. Zijn alle kitnaden nog netjes? Is de dakgoot leeg? Liggen je dakpannen recht? Het scheelt een hoop ellende als je hier even tijd voor maakt."

Stijgende kosten rem op onderhoud en verduurzamen

Stijgende kosten zijn in 40% van de gevallen de reden voor uitstel van onderhoud. Uit eerder onderzoek van Centraal Beheer bleek dit ook een drempel voor verduurzamen. Buitenhuis: "Maar investeren in je huis blijft een goede keuze op de lange termijn. En gelukkig zien we dat Nederlanders hun huizen nog steeds blijven verduurzamen. Dit is meteen een mooie gelegenheid om wat onderhoud te plegen. Denk aan een dakcontrole wanneer je zonnepanelen laat plaatsen en pak de kozijnen aan tijdens het plaatsen van isolatie of tochtstrips."

Nederlanders zijn doe-het-zelvers

Nederlanders blijken voor veel woningonderhoud echte doe-het-zelvers. Zo onderhoudt 60% van de woningeigenaren zelf de dakgoot. Ook kitwerk vervangen in de badkamer (57%) en houtwerk schilderen (51%) doen eigenaren zelf. Lastigere klussen worden minder zelf gedaan, zoals dakonderhoud (26%), schoorsteenvegen (20%) en het controleren van de cv-ketel (7%). Dit laten veel woningeigenaren liever over aan vakmensen.

De drie belangrijkste tips van Jeroen Buitenhuis op een rij:
  1. Check zeker jaarlijks de kitnaden op schimmel en vervang ze als schoonmaken niet meer lukt
  2. Loop af en toe even rond je huis: is de dakgoot leeg? Zijn de voegen in je gevel nog intact?
  3. Controleer regelmatig of je dakpannen nog recht liggen, zeker na een storm

Klik hier voor meer informatie en tips