Algemeen

Helft bouwbedrijven nam dit jaar nieuwe medewerker(s) aan

In de loop van oktober ondervroeg Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, haar leden om te polsen naar hun eventuele aanwervingen en de problemen die ze daarbij ondervonden. 654 bedrijven, waarvan 481 werkgevers, stuurden hun antwoorden door. 46% van hen heeft in de afgelopen maanden één of meer nieuwe medewerkers aangeworven. In totaal betrof het 678 aanwervingen: 607 arbeiders en 71 bedienden. De nieuweling was in één op de twee gevallen een werkzoekende of schoolverlater. 40% kwam van een ander bedrijf.

Maar liefst 71% van de nieuwe arbeidsovereenkomsten waren meteen contracten van onbepaalde duur. 13% startte met een IBO (Individuele Beroepsopleiding). De overigen kregen een interimcontract of een overeenkomst van bepaalde duur.

Het gros van de aanwervingen (64%) kwam er na bekendmaking van de vacature. 36% solliciteerde spontaan. De bouwbedrijven maakten hun vacatures vooral kenbaar via de VDAB en advertenties in lokale kranten en streekbladen. De vacatures stonden gemiddeld 15 weken open, met uitschieters van drie jaar en vacatures die al jaren openstaan en maar niet ingevuld geraken.

Bouwunie peilde in haar enquête ook naar de eventuele tekortkomingen van de nieuwe medewerkers. Opvallend daarbij is dat meer dan 60% van de nieuwelingen onvoldoende technische bagage heeft. Bij de schoolverlaters loopt dit percentage zelfs op tot 71%. Ook het rendement van deze medewerkers ligt – logischerwijze - té laag. Positievere scores behaalden de nieuwelingen op motivatie (65% haalt een voldoende), inzet (70% voldoet) en het omgaan met klanten (gaat 47% goed af).

44% van de ondervraagden heeft op dit moment nog één of meer vacatures openstaan.

De enquêteresultaten bevestigen voor Bouwunie dat werkgevers uit de bouwsector zo blij zijn dat ze eindelijk iemand vinden die bij hen wil komen werken, dat ze die onmiddellijk een contract met alles erop en eraan willen aanbieden. De meeste bouwberoepen behoren al jaren tot de knelpuntberoepen. Werkgevers hebben al lang de hoop opgegeven om een direct inzetbare vakarbeider te vinden. Wie wil werken en geen twee linkerhanden heeft, kan onmiddellijk aan de slag. De vereiste vaktechnische kennis en ervaring komen wel al doende en via specifieke opleidingen. Bouwunie vraagt het onderwijs dan ook om voldoende aandacht te blijven besteden aan de vaktechnische inhoud van de bouwopleidingen en het belang van de stages niet uit het oog te verliezen. Ook de andere opleidingsinstellingen moeten voldoende ruimte creëren voor bouwopleidingsmogelijkheden op de werkvloer en buiten de werkuren.

Dat de nieuwe werknemers onmiddellijk een contract van onbepaalde duur krijgen, kan je als positief ervaren, maar Bouwunie wil toch een lans breken voor de IBO omdat dit systeem opleiding en tewerkstelling combineert. Vooral voor pas afgestudeerden is een IBO ideaal om een vlotte overstap van schoolbanken naar arbeidsmarktrealiteit te maken. Bouwunie pleit wel voor een versoepeling van de IBO-regelgeving. Zo zou de huidige verplichte wachttijd van 14 dagen om een IBO-contract te mogen afsluiten, moeten ingekort worden. Wie een job vindt, wil onmiddellijk aan de slag. En ook de werkgever wil zijn nieuwe medewerker direct aan het werk zetten.
Build for Life