De corporatiesector heeft de laatste maanden weer volop in de schijnwerpers gestaan. Ook voor 2013 staan er weer de nodige uitdagingen voor de corporatiesector op het programma. Hoe kijken corporatiemedewerkers daar tegenaan? USP riep op tot het meedoen aan een online onderzoek over deze onderwerpen via allerlei kanalen, waar in totaal 420 medewerkers van verschillende corporaties gehoor aan gaven. Het beeld dat hieruit ontstaat, is dat corporatiemedewerkers nog steeds plezier hebben in hun werk. Ze geven daarvoor gemiddeld een 7,5. Echter 40% geeft aan dat het werkplezier de afgelopen twee jaar is afgenomen. Verder is bij maar liefst 63% van de corporaties de afgelopen jaren gereorganiseerd en 68% verwacht ook de komende jaren een reorganisatie. Bijna de helft van de corporatiemedewerkers verwacht dat daarbij ontslagen vallen. Ook de eigen positie is bij lange na niet zeker.
Donkere wolken boven de sector en incidenten beïnvloeden werkplezier
Gemiddeld geeft de corporatiemedewerker een 7,5 voor zijn eigen werkplezier. Een mooi cijfer. Echter wanneer gevraagd wordt of dit hoger of lager is dan 2 jaar geleden, antwoordt maar liefst 4 op de 10 corporatiemedewerkers dat dit lager is geworden. Zowel de incidenten waardoor de corporatiesector de afgelopen maanden veelvuldig negatief in het nieuws is geweest als de mogelijke effecten van de overheidsmaatregelen en de gevolgen van de financiële crisis hebben hier invloed op.
Het beeld over de corporatiesector is dan ook niet rooskleurig. Slechts een kleine meerderheid (52%) zegt positief tegen de sector aan te kijken. Over de eigen corporatie is men positiever, 72% kijkt zeer positief tegen de eigen corporatie aan. Hoe kleiner de corporatie is, hoe positiever medewerkers tegen de eigen corporatie aan kijken, echter deze groep kijkt tegelijkertijd weer minder positief naar de sector als geheel.
Dagelijks werk maar ook privéleven beïnvloed door media aandacht corporatiesector
85% van de corporatiemedewerkers zegt zich soms tot vaak te moeten verantwoorden over de negatieve berichtgeving over corporaties in het dagelijks werk. Ruim 1 op de 5 corporatiemedewerkers (22%) zegt dat de negatieve berichtgeving over corporaties een grote rol speelt in het dagelijks werk en zegt zich dus regelmatig zakelijk te moeten verantwoorden over zaken die in de publiciteit komen. Daarbij vindt bijna 90% van de medewerkers dat de overheid en media te weinig onderscheid maken tussen incidenten en de werkelijkheid. Maar ook in het privéleven van corporatiemedewerkers speelt het een rol. Weer zegt maar liefst 80% zich vaak of soms richting familie of vrienden te moeten verantwoorden over zaken die in publiciteit komen over corporaties. Dat dit zowel zakelijk als privé vaker voorkomt dan 2 jaar geleden, is duidelijk.
Zorgen over eigen toekomst bij corporatie
Dat de donkere wolken nog zeker niet over aan het drijven zijn in de corporatiesector, wordt duidelijk wanneer we vragen naar de toekomst. Bij maar liefst 63% van de corporaties is de afgelopen jaren al gereorganiseerd en 68% van de corporatiemedewerkers verwacht dat er de komende 2 jaar (verder) gereorganiseerd gaat worden. Dit geldt met name voor de grotere corporaties (> 10.000 vhe’s), maar ook de kleinere en middelgrote corporaties worden zeker niet ontzien. Deze reorganisaties gaan in veel gevallen ook gepaard met ontslagen. 45% van de corporatiemedewerkers zegt dat er de afgelopen jaren al ontslagen zijn gevallen en 48% verwacht de komende 2 jaar (nog meer) ontslagen. Slechts 51% van de medewerkers van corporaties zegt dan ook zelf te denken over 2 jaar nog steeds in dezelfde functie werkzaam te zijn. De rest verwacht een andere functie, ontslag of verkeert nog in grote onzekerheid. Maar ook huurders worden niet ontzien. Van de corporatiemedewerkers verwacht 91% dat huurders veel gaan merken van de bezuinigingen bij de individuele corporaties.
Communicatie van eigen corporatie, maar met name van branche zwak beoordeeld
Corporatiemedewerkers zijn er zeker van dat zowel zijzelf als de huurders veel gaan merken van het kabinetsbeleid. Echter de communicatie vanuit de eigen corporatie en met name vanuit de branche laat te wensen over. Maar liefst 49% zegt te vinden dat de branche niet adequaat communiceert bij incidenten in de sector en slechts 1 op de 3 (32%) vindt dat de branche adequaat communiceert over de gevolgen van het kabinetsbeleid, een magere score. De strijdbaarheid van de branche kan volgens de respondenten ook beter, slechts 35% vindt de branche strijdbaar richting de maatregelen van het kabinet. Over de eigen corporatie is men iets positiever. Men is tevreden over de manier waarop men door de eigen corporatie op de hoogte wordt gehouden over de financiële situatie van de eigen corporatie. 64% vindt dat de eigen corporatie adequaat communiceert over de gevolgen van het kabinetsbeleid en 63% vindt de eigen corporatie strijdbaar tegen de plannen van het kabinet.
Oproep aan media en overheid: beoordeel corporaties niet op incidenten
Tot slot een duidelijke oproep van de medewerkers van corporaties: scheer niet alle corporaties over één kam en beoordeel corporaties niet op incidenten maar op de dagelijkse werkelijkheid. Er wordt zoveel goed werk door zoveel corporatiemedewerkers gedaan in wijken en buurten en voor hun huurders, dat het niet eerlijk is om de incidenten de boventoon te laten voeren. Dat beïnvloedt niet alleen het werkplezier van medewerkers maar uiteindelijk ook de kwaliteit.
Vastgoed
Helft corporatiemedewerkers verwacht ontslagen
- Bron: USP Marketing Consultancy
- 27 februari 2013
Meer over Vastgoed
Huis huren in Vlaanderen kost voor het eerst meer dan 1.000 euro
15 januari 2025Een appartement huren in Amsterdam kost 2.100 euro per maand
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam