Of het nu gaat om een loszittende deurklink of een onafgewerkte zolder: veel mensen schuiven dit soort taken voor zich uit. Voor de helft van de ondervraagden is de gedachte aan een klushuis dan ook allesbehalve aantrekkelijk. Slechts een kleine groep pakt klusjes direct aan, terwijl anderen ze weken, maanden of zelfs jaren laten liggen.
Vrouwen stellen klusjes vaker uit
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel eens een klus uitstelt. 49% doet dit af en toe, en 29% zelfs heel vaak. Toch is er ook een kleine groep die direct in actie komt: 7% pakt iedere klus zo snel mogelijk aan. Daarnaast geeft 15% aan alleen uit te stellen als het echt een vervelende klus is.Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Zo zegt 37% van de vrouwen regelmatig klussen uit te stellen, tegenover 24% van de mannen.

Motivatie grootste drempel
De grootste reden? Geen zin om te beginnen. Voor 35% van de Nederlanders is de motivatie simpelweg ver te zoeken. Tijdgebrek staat op plek twee: 27% zegt te druk te zijn met werk of andere verplichtingen. Ook onzekerheid over eigen kluskennis speelt mee: 26% weet niet goed hoe ze moeten beginnen. Voor 7% is geld de grootste belemmering; zij hebben op dit moment niet de financiële middelen om een klus aan te pakken en schuiven het daardoor op de lange baan.Dat klussen niet voor iedereen is weggelegd, blijkt ook uit de houding tegenover klushuizen. Maar liefst 50% van de Nederlanders moet er niet aan denken. Toch is er ook een groep die er wél wat in ziet: 15% heeft al eens een klushuis gekocht en 7% vindt het zelfs een geweldig idee. Daarnaast heeft een derde van de ondervraagden ooit overwogen om zo'n uitdaging aan te gaan.