Uit een grootschalige enquête die Dewaele Vastgoedgroep - één van de grootste makelaarsgroepen van het land - uitvoerde bij 1.350 huizenjagers, verkopers, investeerders en huurders blijkt dat de lockdown wel degelijk een effect zal hebben op de vastgoedmarkt. Zo hoopt ongeveer de helft van de Vlamingen dat de vastgoedprijzen door de coronacrisis zullen dalen. Eén op de 3 huizenjagers zet zelfs mede om die reden de aankoop of verkoop van een woning even on hold. Twee derde (61 procent) van de kandidaat-kopers en -verkopers zullen dit echter nog steeds doen na de crisis. Ook zo'n 7 op de 10 vastgoedinvesteerders - 74 procent - zullen blijven investeren in vastgoed. Ook de kandidaat-verkopers blijven positief: 76% is nog steeds van plan om zijn woning te verkopen.
Huurprijzen
Al even opmerkelijk: bijna 1 op de 4 huurders - oftewel 25 procent - verwacht dat de huurprijzen zullen stijgen. Sterker nog: bijna 1 op de 5 huurders vreest zelfs problemen om de huur te betalen omwille van jobonzekerheid. Zo'n 6 op de 10 verhuurders - 58 procent - geven echter aan dat ze in dat geval uitstel van betaling zouden geven.De vastgoedsector hoopt zo snel mogelijk opnieuw aan de slag te kunnen gaan. En als dat het geval is, verwacht 1 op de 4 Vlamingen tijdens een plaatsbezoek extra maatregelen van de makelaar inzake social distancing, gebruik van mondmaskers, ontsmettingsgel en handschoenen, én dat rondleidingen slechts door één persoon worden uitgevoerd.
Luxevastgoed, tweede verblijven en winkelvastgoed
Algemeen schat vastgoedexpert Dewaele dat de woningprijzen met zo'n 3 tot maximum 5 procent zullen dalen, al zal dit zich na de lockdown snel herstellen. Wat het luxevastgoed betreft, ziet Dewaele het minder rooskleurig in. Daar verwacht men dat kandidaat-kopers langer wachten omdat ze een grotere daling in prijzen verwachten. De beurs speelt daar een belangrijke rol. Hoe beter de beurs presteert, hoe meer het luxevastgoed floreert.Het winkelvastgoed daarentegen gaat volgens Dewaele moeilijkere tijden tegemoet: de trend van dalende huurprijzen door de e-commerce was reeds ingezet, maar met deze mokerslag zullen heel wat retail- en horecazaken zwaar in de problemen komen, klinkt het.