Uit de enquête blijkt dat de gemiddelde badkamer van de Belgische huiseigenaar maximaal 10 m² groot is, gedeeld wordt met minstens twee personen en een douche heeft. Verder zijn er drie opvallende punten. De helft van de ontevreden huiseigenaren heeft geen budget om te renoveren, comfort is belangrijker dan duurzaamheid, kwaliteit en design, en er is een bereidheid om over te stappen op duurzame producten als de prijs vergelijkbaar is.
Renovatie op de radar
Bij het bevragen naar een eventuele badkamerrenovatie is er een opvallende bevinding: ondanks hoge tevredenheid van zijn/haar badkamer (83%), overweegt toch drie op tien Belgische huiseigenaren een renovatie. Hierbij zijn financiële overwegingen en prioriteitsstelling vaak vertragende factoren. Wie niet tevreden is met zijn badkamer en wil renoveren maar nog geen concrete plannen heeft hiervoor, geeft als hoofdreden dat er momenteel geen budget voor is (46%), gevolgd door dat het geen prioriteit is (30%). Toch is er een bereidwilligheid om binnen de 5 jaar de renovatie te kunnen realiseren. Bij wie de plannen nog niet concreet zijn geeft de helft aan dat ze hier over 1 tot 2 jaar aan willen beginnen. De meerderheid van de Belgen met concrete renovatieplannen voor hun badkamer (62%) laat dit doen door een professionele installateur.
Comfort boven duurzaamheid en design
Volgens het onderzoek vindt 76% van de ondervraagden comfort de belangrijkste factor in de badkamer, waarbij duurzaamheid (38%) en design (22%) op de achtergrond raken. Ook kwaliteit (62%) blijkt wat minder belangrijk, als het maar comfortabel blijft. De top 3 van prioriteiten wordt afgesloten met onderhoud (53%). De nood aan comfort uit zich in concrete voorkeuren qua badkamerproducten en –meubels. Zo schuiven er enkele duidelijke winnaars naar voor. De douche wint van het bad, een hangend badkamermeubel wint van een staand badkamermeubel, en een kraan aan de lavabo wint van een kraan uit de muur. Over één zaak is de strijd nog niet gestreden: toilet in de badkamer of niet, met een nipte meerderheid wint de badkamer zonder toilet.
Prijs en comfort versus planeet
Als comfort voor de Belg primeert, hoe sterk is men dan bezig met duurzaamheid en waterverbruik? Uit de enquête blijkt dat driekwart van de Belgische huiseigenaars aangeven dat ze hun waterverbruik proberen te minimaliseren. Er heerst een grote bereidheid (85%) om over te stappen naar duurzame producten, maar meestal op voorwaarde dat de prijs vergelijkbaar is (63%). Belgen die niet bereid zijn om over te stappen op duurzame producten geven aan dat dit voornamelijk is doordat ze tevreden zijn over hun huidige badkamerproducten (47%) of omdat ze hier geen interesse in hebben (39%). Een tiende (11%) geeft aan dat ze denken hierdoor in te boeten aan comfort.
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van hansgrohe tussen 11 en 19 maart 2024 bij 1000 Belgische huiseigenaren representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgische huiseigenaren bedraagt 3,02%.
Belangrijk: wanneer er in artikel gesproken wordt over 'respondenten' of 'Belgen' worden hiermee altijd 'Belgische huiseigenaren' bedoeld.