Verbouwen

Help, ik heb schimmel in huis!

Help, ik heb schimmel in huis!
Niet fraai, en ook zeker niet gezond: schimmel in huis. Wat zijn de gevaren van schimmel op de muur en plafonds? Wat is de oorzaak, wie is er verantwoordelijk? En hoe los je het probleem op? In dit blog vind je alles over schimmel in huis op een rijtje.

Hoe slecht is schimmel in huis voor de gezondheid?

Je kent het wel: harige, witte aanslag, talloze zwarte puntjes, vochtkringen op de muren en die typische, grondachtige en muffe geur. Schimmel op de muren en plafonds is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse woningen. Een slechte zaak, want schimmel in huis kan serieuze effecten hebben op de gezondheid.

Schimmel op het plafond of de muren zorgt niet alleen voor onaangename geurtjes en een lelijke aanblik, maar zorgt voor 25% meer gezondheidsklachten dan schimmelvrije ruimtes. Zeker zwarte schimmel in huis is gevaarlijk. Deze variant bevat mycotoxinen, schadelijke stoffen die voor allerlei klachten zorgen. De symptomen variëren sterk, van allergische reacties en huiduitslag tot longproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, netelroos en zelfs longontsteking.

Vooral voor kwetsbare mensen – zoals ouderen, baby's of jonge kinderen en zwangere vrouwen – zijn schimmels in de woning een probleem. Ook verergert schimmel in huis reumatische klachten.

Schimmels & vochtproblemen

Schimmels verspreiden zich door middel van schimmelsporen die in de lucht zweven. Deze schimmelsporen bevinden zich in ieder huis, maar vormen pas een probleem wanneer ze zich onder bepaalde omstandigheden kunnen ontwikkelen tot grote hoeveelheden zichtbare schimmel. Daarvoor hebben ze de juiste ondergrond, temperatuur en bovenal vocht nodig. Deze omstandigheden kunnen overal ontstaan; schimmel komt niet alleen voor in oude panden, maar ook in nieuwbouwhuizen.

In veel gevallen ontstaat schimmel als gevolg van vochtproblemen in huis. Denk aan lekkages, gesprongen leidingen, slechte ventilatie, condens of continu een te hoge luchtvochtigheid. En deze vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Schimmel in je huurwoning: wie is verantwoordelijk?

Tref je schimmel aan in je huurwoning? Dan is het zéker belangrijk om te achterhalen wat de precieze oorzaak van de schimmelvorming is. In sommige gevallen ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van de schimmel, en in andere gevallen zijn de oorzaken toe te schrijven aan de verhuurder.

Ontstaat de schimmel bijvoorbeeld in de badkamer omdat je daar als bewoner niet of niet vaak genoeg ventileert of omdat je je was binnen laat drogen, dan ben je als huurder aansprakelijk. Hebben de vochtproblemen te maken met een slechte afzuiging of bouw- en constructiefouten? Dan is de woningbouw verantwoordelijk voor de schimmel, en dient de verhuurder het probleem op te lossen.

Achterhalen hoe de schimmel in de huurwoning ontstaan is, is vanwege de talloze mogelijke oorzaken niet makkelijk. Gelukkig kun je daarvoor de hulp inschakelen van professionele experts in luchtonderzoek, die met een binnenmilieu-onderzoek snel en efficiënt vaststellen hoe de schimmel ontstaan is. Zo weet jij binnen no time wie het schimmelprobleem op moet lossen.

Schimmel in huis voorkomen

Blijkt de schimmel in huis toch echt je eigen verantwoordelijkheid? Dan zijn er een aantal manieren om de schimmel doeltreffend aan te pakken en verdere verspreiding te voorkomen.
  • Pak de schimmel aan met chemisch reinigingsmiddel of schakel een professional in om de schimmel te laten verwijderen;
  • Maak het huis grondig schoon bij de eerste sporen van schimmel, zodat de schimmel niet de kans krijgt om zich in te vreten in het materiaal;
  • Zorg dat er de hele dag door geventileerd wordt in huis: zet ramen open, zorg voor ventilatieroosters boven de ramen of kies voor een mechanische ventilatie die altijd aanstaat;
  • Zorg voor een goede afzuiging in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken;
  • Laat natte was zo veel mogelijk buitenshuis drogen

Ga of laat je de schimmel verwijderen, dan is het minstens zo belangrijk om ook de bron van de schimmel te verhelpen. Doe je dat niet, dan komen de schimmels op den duur gewoon weer terug. Ook hierom is een binnenmilieu-onderzoek een aanrader. Na een professioneel luchtonderzoek weet je om welke soort schimmel het gaat, wat de gezondheidsrisico's zijn, waar de schimmel vandaan komt én hoe je het schimmelprobleem oplost.