De oude ziekenhuissite tussen de Meensesteenweg, Wilgenstraat, Westlaan en Rode-Kruisstraat in Roeselare wordt momenteel volop gesaneerd. 700 ton asbest wordt verwijderd uit de oude gebouwen om met een propere en vooral gezonde lei van start te kunnen gaan met de langverwachte herontwikkeling. Daarvoor is ook een brownfieldconvenant aangevraagd bij de Vlaamse overheid, waarin de projectontwikkelaars, de Vlaamse regering, de stad Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen hun engagementen en ambities voor deze herontwikkeling beschrijven.
De stad Roeselare heeft de afgelopen jaren grondig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden op de site en die vastgelegd in een Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP). Op basis daarvan zijn de ontwerpers aan de slag gegaan voor de opmaak van een masterplan dat de contouren van de nieuwe woonbuurt vastlegt.
Nieuw park van 2 hectare
De verkavelingsvergunning die projectontwikkelaars Coussée Bouw & Project en ION zopas hebben aangevraagd, laat het toe om met verschillende bouwzones te werken die variëren in hoogte en diepte. Op die manier kan de herbestemming van de imposante ziekenhuissite van AZ Delta, campus Wilgenstraat leiden tot een open buurt en kan er maximaal worden ingezet op ontharding.Spons voor de buurt
Het park, dat het traject van de ingekokerde Collievijverbeek kan volgen en een groene corridor creëert tussen de Meensesteenweg en de Westlaan, is ook belangrijk voor de recuperatie van alle hemelwater. Door onder meer te werken met niveauverschillen kan de herontwikkelde site het hemelwater maximaal vasthouden en absorberen.Jong en oud
In het masterplan dat voorligt, wordt de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis bewaard. Dat deel zou worden ontmanteld en omgebouwd tot een duurzaam appartementsgebouw. Centraal in het project is een nieuwbouwzone van drie aaneengesloten bouwblokken met variërende hoogte van vijf, acht en zestien verdiepingen voorzien die zowel het woon-zorghotel, assistentiewoningen, lokaal dienstencentrum als appartementen kan huisvesten. Langs de groene corridor die in de nieuwe buurt gecreëerd wordt, is ook de mogelijkheid voorzien om een kleinschalig woonproject te bouwen voor personen met een motorische beperking.Aan de kant van de Wilgenstraat wordt de mogelijkheid voorzien om 37 sociale woningen op te trekken, die net als alle andere gebouwen op een lokaal warmtenet kunnen worden aangesloten.
Ook aan de lokale economie is gedacht. Aan de kant van de Westlaan wordt ruimte voorzien voor een supermarkt en zorggroep H.Hart realiseert aan de zijde van Meensesteenweg een eigentijdse een eigentijdse bistro en take-away. Vlak aan het nieuwe park is er dan nog de mogelijkheid om horeca en een handelspand te realiseren.
Ereplaats voor Mariabeeld
De ontwikkelaars houden zich er ook aan enkele historische elementen tijdens de voorbereidende werken te vrijwaren en een nieuwe plaats te geven.Fiets- en wandelpaden
Samen met mobiliteitsexpert Vectris werd de mobiliteit op en rond de site grondig bestudeerd en geanalyseerd.Als alles volgens schema verloopt, willen ION, Coussée Bouw & Project en Zorggroep H. Hart in 2024 starten met de opbouw. In een eerste fase zal de focus liggen op het zorggedeelte en de residenties die erop aansluiten.