Alleen al als het over kerken gaat, zijn er in Vlaanderen zo'n 350 gebouwen die op dit moment onder de loep genomen worden om te herbestemmen. Eenzelfde golf zien we bv. ook voor de vele leegstaande kantoorgebouwen: twee derde van die bedrijfspanden in Brussel werden recent - of worden binnenkort - omgebouwd tot woningen. Met andere woorden: herbestemmen is stilaan hot aan het worden.
Al is het lang nog niet gekend genoeg. En precies dat wil Herbestemmingsdag aanpakken. "Dat is ook broodnodig", zo zeggen Pieter Verfaillie en Ruben Willaert, de twee initiatiefnemers die de eerste editie lanceren. Beiden zijn ze gereputeerde herbestemmers, met een achtergrond als architect en erfgoed-expert, en polsten ze de voorbije twee jaar in de ruime sector of het zinvol was om herbestemmingsprojecten méér aandacht te geven. De beslissing was naar verluidt bijzonder snel genomen, niet in het minst omwille van het grote enthousiasme vanuit de sector.
De eerste editie van Herbestemmingsdag gaat door op zondag 12 mei, en telt nu al meer dan 25 projecten, verspreid over heel Vlaanderen.
Niet afbreken om beter te doen
Herbestemmingsdag mag gerust de tegenhanger van nieuwbouwzondag genoemd worden, zo luidt het. Dit jaar ligt de focus vooral op vastgoedprojecten, volgend jaar zal dit ook uitgebreid worden richting andere sectoren zoals de textiel- of IT-industrie waar herbestemmen en circulariteit eveneens aan belangstelling winnen.Van kloosterzusters tot iconische Nationale Bank
Herbestemmingsdag wil mensen voornamelijk inspireren en betrokkenheid creëren. Want heel wat ideeën rond invulling komen volgens de initiatiefnemers vaak van buurtbewoners. Niet toevallig kan het nieuwe initiatief dan ook op ruime bijval rekenen, gaande van investeringsmaatschappijen over architecten en overheden, kerkfabrieken en kloosterordes tot co-housers die hun deuren wagenwijd openzetten.Eén van de grote trekkers op 12 mei wordt de kloostersite Mariadal in het Vlaams-Brabantse Hoegaarden, een omwalde site met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1450 en waar samen met de laatste zusters een herbestemmingstraject wordt opgezet. Op Herbestemmingsdag gaan de deuren van dit indrukwekkende project voor het eerst open.
Even opmerkelijk is een iconische gebouw uit 1981 op de Goossensvest in Tienen met een opvallend gekartelde dakvorm. Het gebouw deed jarenlang dienst als vredegerecht, maar krijgt voortaan een nieuwe bestemming als wijkgezondheidscentrum, waar onder het motto "Recht op Zorg" eerstelijnszorg wordt aangeboden.
En dan, crème de la crème: de Nationale Bank in Antwerpen, een van de meest monumentale gebouwen van Vlaanderen, zwiert de deuren op. De site, die zelden publiek toegankelijk is, wordt herbestemd tot een prachtige kantoorlocatie. Andere eye-catcher van Herbestemmingsdag is De Waterhond, een 16e eeuwse kapel in Sint-Truiden die eveneens werd omgebouwd tot een a-typische kantoorruimte.
Hieronder vind je een aantal prominente projecten in de verschillende Vlaamse provincies. Ook op de website www.herbestemmingsdag.be vind je meer info van de diverse regionale projecten die de deuren openzetten.
Sint-Annakapel Dentergem (west-vlaanderen)
Heel mooie activatie van een kleinschalige kapel door mix van oud en nieuw, die intussen is uitgebouwd tot een unieke eventlocatie.
Mariadal herbloeit (Vlaams Brabant)
Voorbeeld van een hoge complexiteitsgraad in een grootschalig klooster in parkgebied. Het project is volop in onderzoek, open voor kenbaarmaking en participatiemoment. Het klooster zet zondag voor het eerst de deuren open, en er kan volop van gedachten gewisseld worden met de zusters.
Recht op Zorg (Vlaams Brabant, zie foto bovenaan)
Neemt ook deel: het iconische gebouw uit 1981 van Architect J. Piron op de Goossensvest in Tienen, dat opvalt door zijn gekartelde dakvorm en vier kleurrijke ronde glasramen. Langs de buitenzijde geeft het zeer weinig prijs. Het gebouw deed jarenlang dienst als vredegerecht maar krijgt nu een nieuwe bestemming als wijkgezondheidscentrum en wordt daarmee een open en laagdrempelig huis voor iedereen die zorg nodig heeft.
De Waterhond' (Limburg)
Deze 16de-eeuwse kapel in Sint-Truiden wist ons dadelijk te charmeren. De passie voor architectuur, ruimte en beleving haalde het vlot van de puur rationele stemmen, die ons influisterden dat een nieuwbouw veel goedkoper zou zijn.
Nationale Bank van Antwerpen (Antwerpen)
Dit is een van de meest iconische gebouwen van Antwerpen. Ooit gebouwd als representatief bankgebouw, wordt deze site nu herbestemd tot kantoorlocatie. U kan zondag een bezoek brengen aan de voormalige woonst van de gouverneur van de Nationale Bank, waar nu een kantoor is gehuisvest.
Sint-Machutuskerk Wannegem (Oost-Vlaanderen)
Gemeente Kruisem, Heuvelheem vzw en Kerkfabriek Sint-Machutus Wannegem bundelen de krachten om een toekomst te schrijven voor de monumentale Sint-Machutuskerk. Op herbestemmingsdag vertellen ze welke weg ze hebben afgelegd sinds 2016 en wat de plannen zijn voor de toekomst.