Duurzaam Bouwen

Heropening steenkoolmijnen de volgende stap?

Het wegvallen van de federale steun voor duurzame energietechnieken zoals de warmtekrachtkoppeling en zonneboiler dreigt een gat te slaan in een sector die net een grote bijdrage moet leveren voor de economische groei. Betekent dit dat we massaal zullen teruggrijpen naar de fossiele brandstof en komen hiermee ook de ecologische doelstellingen op de helling?

De energieprijzen zijn het laatste jaar sterk gestegen en dit zal ook niet meer keren. Merkbaar in de media want wekelijks was er wel een artikel aan besteed. Tot voor kort zag je een eerder gelaten houding bij gezinnen. Dit heeft enerzijds te maken met het vertragingseffect dat het systeem van voorschotfacturen met zich meebrengt. Het is pas bij de jaarlijkse afrekening dat het saldo merkbaar wordt. Anderzijds aanschouwen vele gezinnen de energiefactuur als een noodzakelijk kwaad en wordt deze in vele gevallen zonder omkijken betaald. De bittere pil slikken en snel vergeten. Dit zien we veranderen want door de energiekost dreigt een gezin te moeten inboeten aan basiscomfort.

De afschaffing van de fiscale regeling haalt duurzame energietoepassingen meteen ook uit de wolk van de geldbelegging. De panelen die we op de daken zien liggen zijn merendeels geplaatst omdat ze een uitermate interessant rendement opleverden. Dit heeft trouwens niet altijd voor een positief imago gezorgd. Met de afschaffing komen de andere beschikbare technologieën zoals de warmtekrachtkoppeling en de zonneboiler voor woongebouwen in een gunstiger daglicht. Afhankelijk van de eigenschappen van de woning is één of meerdere techniek aangewezen. Dit betekent dat systemen voor opwekken van warmte en elektriciteit fijner afgestemd zullen worden op de reële verbruikspatronen van het gezin en niet enkel op de winst van de investering. Een voordeel voor de distributiemaatschappijen die door het succes van de pv-installaties met enorme belastingen te kampen hebben. De energienetten krijgen op piekmomenten een teveel aan elektriciteit teruggeduwd. Ook dit heeft zijn kostenplaatje. Wanneer het systeem meer in balans is met het effectieve verbruik kunnen we stilletjes aan overgaan tot de slimme energienetten.

Ter verduidelijking een beknopte uitleg van de vermelde technologieën. Warmtekrachtkoppeling is een systeem die instaat voor warmteproductie en daarbovenop elektriciteit aanmaakt. Wanneer in een gebouw dus verwarming gevraagd wordt of er is een vraag naar warm water, produceer je tegelijkertijd stroom. WKK wordt aanzien als de logische opvolger van de cv-ketel. De zonneboiler capteert warmte van het zonlicht via panelen of een buizensysteem en zet deze om in warm water. Deze warmte wordt opnieuw benut voor chauffage of sanitair warm water. Deze oplossing maakt geen elektriciteit maar creëert wel honderd procent duurzame energie onder de vorm van warmte.

Het moet gezegd, zonder economisch voordeel maken ecologisch verantwoorde toepassingen weinig kans. Maar het is niet zo dat er nu geen voordeel kan gehaald worden door het wegvallen van de steun. Integendeel, duurdere energieprijzen doen ook de opbrengst van eigen aangemaakte energie stijgen. De manier waarop men de steun weghaalt is echter wel te betreuren. Bruusk en kortzichtig maar bovendien een totaal verkeerd signaal naar de bevolking. Investeren in duurzame energie is een noodzaak voor ieder. Een sector die zich uit het zweet werkt om een belangrijke bijdrage te leveren voor de economische vooruitgang en de ecologische doelstellingen mag nu wel een politieke rekening betalen. Ietwat contradictorisch, is het zeker.