Vastgoed

Hervormingen en nieuwe belastingen voor de vastgoedmarkt

De regering-Michel stelde in april 2016 haar begrotingsakkoord voor waarmee ze het gat van 2,25 miljard euro probeert te dichten. Daarvoor doet de federale regering niet alleen een beroep op een heel aantal klassieke ‘stoplappen’, maar stelt ze ook allerlei andere maatregelen voor om meer geld in het laatje te brengen. Dit verandert er op het vlak van vastgoed.

Begrotingsakkoord: hervormingen, belastingen en besparingen

Dit voorjaar bleek dat de begroting van de federale overheid een gat van meer dan 2 miljard euro vertoonde. Premier Michel en zijn ministers kwamen vervolgens op de proppen met een aangepast begrotingsakkoord. Er zijn traditionele besparingen, maar ook nieuwe belastingen en allerlei hervormingen. Daarnaast past de regering enkele boekhoudkundige trucjes toe, zoals het veiligheidsbudget buiten de begroting houden.

Speciale vastgoedbelasting

Ook op het vlak van vastgoed veranderen de regels. Vorig jaar gaf de regering aan dat er geen nieuwe of verhoogde belastingen zouden komen op vastgoed, terwijl de Europese Commissie daar nochtans op aanstuurde. Met het begrotingsakkoord lijkt de regering-Michel zich aan die belofte te houden. Wel is er een speciale vastgoedbelasting, eigenlijk een mechanisme om investeringen aan te moedigen. Wat al bekend is, is dat er ‘twee speciale vehikels’ komen die investeerders ertoe moeten aanzetten om in infrastructuur en vastgoed te investeren. Deze maatregel zou zo’n 250 miljoen euro moeten opbrengen.

Fiscaal kader voor Airbnb

Airbnb, de populaire website waarop particulieren woningen en kamers te huur aanbieden, krijgt een duidelijk fiscaal kader. De regering kiest mogelijk voor een belastingtarief van 10 procent. Ook komt er allicht een plafond op hoeveel mensen jaarlijks mogen bijverdienen via platforms als Uber en Airbnb.