Architectuur

Het Brussels Justitiepaleis geeft zijn geheimen prijs

Het Brussels Justitiepaleis geeft zijn geheimen prijs
Het Brussels Justitiepaleis opent de deuren voor het grote publiek. Vanaf zaterdag 9 april 2022 kan iedereen opnieuw de geschiedenis en uitzonderlijke architectuur ontdekken van dit mythisch gebouw. De federale overheid, de Brussels overheid en het Hof van Cassatie slaan hiervoor de handen in elkaar.

Voor veel Belgen en Brusselaars hangt er iets mysterieus over het Justitiepaleis en buitenlandse bezoekers trekken enorme ogen wanneer ze de omvang, de architectuur en de ligging van dit majestueuze gebouw ontdekken. Het is dan ook samen met het aangrenzende Poelaertplein, van waar je een prachtig zicht over de stad hebt, één van de meest gefotografeerde plaatsen van onze hoofdstad.

De vraag om het Justitiepaleis toegankelijker te maken voor bezoekers was niet nieuw. In de loop van vorig jaar nam Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet samen met het Hof van Cassatie het initiatief om iedereen rond de tafel te brengen. De Staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen en de Regie gingen onmiddellijk mee in dit verhaal. De Regie der Gebouwen stelde de conventie op met de praktische afspraken. Dit resulteert vandaag in een mooie samenwerking waarbij de Regie der Gebouwen, de FOD Justitie, het Hof van Cassatie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (via urban.brussels en visit.brussels) de handen in elkaar slaan.

Dankzij de samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus kunnen ook individuele bezoekers voortaan elke woensdag en zaterdag deelnemen aan een rondleiding onder begeleiding van de gidsenverenigingen Korei Guided Tours en Arkadia.

Het Brussels Justitiepaleis geeft zijn geheimen prijs

Een indrukwekkend gebouw

Met een totale netto-oppervlakte van zo’n 80.000 m² is het Justitiepaleis in Brussel één van de grootste gerechtsgebouwen ter wereld en bepaalt het de skyline van onze hoofdstad. Het imposante gebouw maakt deel uit van ons erfgoed en slaat de voorbijganger nog altijd met verbazing. De massieve koepel van 24.000 ton en 142 hoog is én blijft een eyecatcher. De indrukwekkende ontvangstruimte, de Salle des Pas Perdus is zo’n 3.600 m² groot en bevat in het midden een windroos met zestien stralen.

Rondleidingen

Veel mensen uit binnen- en buitenland willen maar al te graag kennismaken met de intrigerende geschiedenis en uitzonderlijke architectuur van het Justitiepaleis. Sinds de uitbraak van de pandemie was dit niet meer mogelijk. Maar daar komt nu verandering in. Vanaf zaterdag 9 april 2022 zijn er opnieuw rondleidingen in het gebouw. Het is nu zelfs mogelijk om je individueel in te schrijven voor een bezoek onder begeleiding van een deskundige gids. Een initiatief dat ongetwijfeld een ruim publiek zal aanspreken.

Het Brussels Gewest maakt via Urban een bedrag van 30.000 euro vrij om de rondleidingen in goede banen te leiden.

Het Brussels Justitiepaleis geeft zijn geheimen prijs

“Het Justitiepaleis maakt deel uit van ons collectief erfgoed, maar slechts een beperkt aantal mensen heeft het gebouw ook al vanbinnen bezocht en daar brengen we nu verandering in. Want naast het beschermen en renoveren van ons erfgoed is ook het openstellen van iconische gebouwen een zeer belangrijke pijler van mijn erfgoedbeleid. Daarom nam ik het initiatief om iedereen rond de tafel te brengen zodat alle Brusselaars en bezoekers voortaan dit iconische gebouw kunnen ontdekken.”, zegt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.


"Het Brusselse Justitiepaleis is een prioriteit voor mij als Staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen. Het is een belangrijk onderdeel van ons historisch erfgoed waar we trots op moeten zijn. Het Paleis is een opmerkelijk architecturaal meesterwerk waarvan de rijkdom het verdient om te worden gedeeld met alle Belgen, maar ook met onze bezoekers uit de hele wereld. Ik ben verheugd over deze samenwerking tussen de federale regering en het Gewest. Het getuigt van onze vastberadenheid om het grootste Justitiepaleis ter wereld weer de luister terug te geven die het verdient".


Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stelt: ‘Ik ben verheugd dat het grote publiek de geschiedenis en uitzonderlijke ruimtes van het Justitiepaleis gaat kunnen herontdekken. Deze parel is de voorbije twee jaar verborgen gebleven, maar zal nu terug toegankelijk zijn voor het publiek. Iedereen kent dit emblematische gebouw van Brussel, maar slechts weinigen zijn er ooit binnen geweest. Ik raad u dan ook aan de trappen te beklimmen en dit juweel van Joseph Poelaert en het uitzicht over Brussel vanaf het plein dat zijn naam draagt, te ontdekken.’


Het Brussels Justitiepaleis geeft zijn geheimen prijs

Praktisch

Korei Guided Tours verzorgt de rondleidingen in het Nederlands en het Engels. Arkadia staat in voor de rondleidingen in het Frans. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur en een bezoekersgroep is beperkt tot maximaal 25 personen.

De rondleidingen met individuele inschrijving vinden vanaf 9 april 2022 plaats op woensdag (namiddag) en zaterdag (namiddag).

Volgende tarieven zijn van toepassing:

Woensdag namiddag

Volwassenen: 13 euro
Jonger dan 26 jaar: 10 euro

Zaterdag namiddag
Volwassenen: 16 euro
Jonger dan 26 jaar: 12 euro

Voor een individuele deelname aan een rondleiding is het verplicht om op voorhand in te schrijven via de website www.arkadia.be (Franstalig) en www.korei.be (Nederlandstalig/Engelstalig).

Rondleidingen voor groepen kunnen elke werkdag tussen 10 uur en 16.45 uur, met maximaal 20 personen per groep.

Volgende tarieven zijn van toepassing voor:

scholen: 100 euro per rondleiding;
non-profit organisaties: 150 euro per groep;
profit-organisaties: 180 euro per groep.

Het is verplicht om op voorhand voor een groepsbezoek in te schrijven via email naar info@arkadia.be (Franstalig) of info@korei.be (Nederlandstalig en Engelstalig).