Veranda - Overkappingen

'Het Huis’ heeft er een (buiten)kamer bij: de orangerie

In het nieuwe seizoen van ‘Het Huis’ krijgt Eric Goens weer acht logees op bezoek. Naar goede gewoonte vertellen ze openhartig over hun leven. De gloednieuwe orangerie, omringd door talloze planten, blijkt alvast een prachtige plek om helemaal tot rust te komen. De reportagemaker werkte dan ook nauw samen met tuinexperts om die ongedwongen sfeer te creëren. Een blik achter de schermen van een van de meest fotogenieke tuinen in Bertem.

Het Huis heeft er een (buiten)kamer bij: de orangerie

Chillax in de orangerie

De tuin van ‘Het Huis’ is een stukje puur natuur dat voortaan nog meer cachet krijgt met de orangerie erbij. Eric Goens: “De orangerie is in de eerste plaats functioneel, gezien het nogal onvoorspelbare Belgische weer en de opnames die we deels buiten doen. Daarbij wilden we een rustgevende omgeving creëren, letterlijk omringd door planten. Elke locatie in Het Huis heeft haar eigen typische sfeer – zo is de kinderkamer heel ingetogen van sfeer, de sportkamer wat expressiever. De orangerie leent zich perfect voor een aperitiefmoment, effen chillax, in de rust van het groen. Zeker een blijvertje, want door die natuurlijke rust is de orangerie een uitgelezen plek om een heel ander gevoel op te roepen. Het was alvast heerlijk om er met gasten te ontbijten en volop van het ochtendgloren te genieten. En sommige gasten vonden het ook heerlijk om er uit te blazen na de sportproef (lacht).”

Tuinontwerper Stijn De Waele van MoonsArt tekende voor de aanleg in en rond de orangerie. “De locatie is op het zuiden gericht, waardoor je bij mooi weer de hele dag zon geniet. Daarnaast is deze streek vrij vochtig, dus daar moet je ook rekening mee houden in je plantkeuze. Verder hebben we in verschillende niveaus gewerkt, met planten, struiken en heesters van verschillende hoogte: lavendel, salie, zonnehoed, vlinderstruiken, kardinaalsmuts, tulpenboom, krentenboom… Dat geeft wat reliëf in de shots en laat interessante camerastandpunten toe. De vele bloemen, de biodiversiteit en de kleuren – wit, geel, rood, paars… – maken de natuurlijke tuin nog levendiger. Voor mij was het, ondanks de krappe timing, een fijne ervaring om dit stuk tuin te doen inpassen in het grotere geheel.”

Het Huis heeft er een (buiten)kamer bij: de orangerie

Tips van de tuinaannemer

Naast een grote druivelaar midden in de orangerie, bepalen ook enkele karaktervolle kamerplanten de sfeer. Stijn De Waele: “De orangerie staat gezellig vol, zeg maar. Ik heb zelf trouwens een beroep gedaan op de kennis van een gespecialiseerde tuinaannemer, want kamerplanten zijn toch een verhaal apart. Je moet hier op een andere manier rekening houden met temperatuur, met de soms brandende zon ook. In de winter verhuizen de kamerplanten dan ook best tijdelijk naar binnen, in Het Huis zelf.”

Of de tuin zelf veel onderhoud vergt? Eric Goens: “Ik heb zelf geen groene vingers, en dat is nog zacht uitgedrukt. Dus net zoals ik mij voor de tuinaanleg en plantenkeuze heb laten leiden door deskundigen in de sector, doe ik ook met plezier een beroep op mijn tuinaannemer om de tuin fris te houden. Ik hou van een levendige tuin, niet te afgelijnd of te afgeborsteld, waar de natuur haar gang kan gaan. Iets moeilijker voor de opnames dan wanneer alles gemillimeterd is, maar ook spannender. En ook iets meer onderhoud dus.”

Het Huis heeft er een (buiten)kamer bij: de orangerie
Tuinaannemer Tom Van Geel weet intussen perfect hoe de tuin van Het Huis er nog fotogenieker bij kan liggen. “Onkruid wieden, maaien en hagen snoeien (lacht). Doordat het een heel natuurlijke tuin is, schiet alles ook goed op, waardoor je wel regelmatig moet bijsnoeien of aftoppen. De meeste struiken zijn bladverliezend, maar doordat er schors tussen de beplanting ligt, krijgt onkruid wel minder kans. Verder hou ik de stukken met hoger gras en natuurlijke paden in orde, knip ik de rozelaar tegen de gevel op, let ik op een goede afvloei aan de vijver… Ook willen we in het voorjaar een bloemenweide aanleggen! Ik vind het heerlijk om als tuinaannemer tips te kunnen aanreiken, vaak kleine dingen waarmee je particuliere klanten echt kan helpen. Want een nieuw aangeplant gazon of aangelegde tuin heeft niet enkel onderhoud maar ook nazorg nodig. Alleen zo blijft de beplanting op lange termijn mooi en krijg je een duurzame tuin.”