Tot ver in de twintigste eeuw vormde het Kolenspoor de economische ruggengraat van Centraal-Limburg. Het zeventig kilometer lange spoor ontsloot de zeven steenkoolmijnen, waardoor Limburg uitgroeide tot een van de voornaamste energieleveranciers van het land. Na de sluiting van de mijnen geraakten grote delen van het Kolenspoor in onbruik. Vandaag komt het Kolenspoor opnieuw in het vizier als een katalysator voor de maatschappelijke heropleving en duurzame transitie van de regio.
Het boek op grootformaat, een uitgave van Public Space en Ruimte Vlaanderen, is te zien op de Biënnale van Rotterdam, die dit jaar gewijd is aan het thema van de Next Economy. Het boek maakt deel uit van een totaalinstallatie, met een website en een digitale 360°-belevingsroute langs het Kolenspoor. Curator van de installatie is Jan Boelen van Z33. Initiatiefnemer is Ruimte Vlaanderen. De publicatie is een prototype, waarvan voorlopig slechts één exemplaar gedrukt en gebonden is.
Het boek brengt heden, verleden en mogelijke toekomst van het Kolenspoor in kaart. Het geeft een overzicht van de belangrijkste projecten die de voorbije jaren rond het Kolenspoor zijn opgestart en besteedt uitgebreid aandacht aan de twee ontwerpateliers in Houthalen-Helchteren (OSA, KU Leuven) en Genk (plusoffice architects en Delva), die elk op hun manier een onderzoek voeren naar het economische en sociale potentieel van het Kolenspoor voor de regio.
Testing the Coal Track / Het Kolenspoor getest
50 cm x 70 cm (open), digitale print, zeefdruk, gebonden, editie 1/1
Redactie: Joeri De Bruyn (Public Space), Liesl Vanautgaerden, Hanne Van Gils, Dominiek Lens (Ruimte Vlaanderen)
Vormgeving: Rene Tichelaar – Anagramme
ISBN 9789491789113
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam