Nieuwbouw

Het VCA-certificaat halen, wat komt erbij kijken?

Het VCA-certificaat halen, wat komt erbij kijken?
Met een VCA-certificaat leg je de basis voor een gezonde en veilige werkomgeving. Met een VCA-certificaat laat je zien dat je een veilige en gezonde werkomgeving belangrijk vindt. Daarnaast zet je jezelf neer als een deskundig en betrouwbare opdrachtnemer. Wat komt er allemaal kijken bij het halen van een VCA-certificaat? Je leest het hier.

Voor welke bedrijven is VCA belangrijk?

VCA is belangrijk voor bedrijven die zich bezighouden met risicovolle activiteiten of die in een risicovolle omgeving werken. Hierbij kun je denken aan bouwbedrijven, bedrijven in de productiesector of bedrijven die te maken hebben met constructie, installatie en onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen. Voor het halen van het VCA kun je het volgende stappenplan doorlopen.

Stap 1: Bepalen of een VCA-certificaat nodig is

In sommige gevallen bepaalt de opdrachtgever of je bedrijf een VCA nodig heeft. Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld een VCA eisen als hij zelf geen VCA heeft. Ook als er geen VCA-certificaat nodig is, zijn er nog steeds een hoop redenen om het certificaat te halen. Veilig en gezond werken is belangrijk voor je bedrijf en je werknemers. Als je een VCA-certificering hebt, moet iedere werknemer die langer dan drie maanden in dienst is een VCA-diploma behalen. Ook de leidinggevenden van deze medewerkers moeten een VCA-diploma halen.

Stap 2: Welk certificaat niveau heeft je bedrijf nodig?

VCA heeft drie verschillende certificatieniveaus die in hoogte oplopen. VCA*, VCA ** en VCA Petrochemie. Meestal bepaalt je opdrachtgever welk certificatieniveau van toepassing is. Tussen VCA* en VCA** zit een verschil. VCA* is bedoeld voor niet complexe organisaties die niet met onderaannemers werken. VCA** is voor organisaties die met onderaannemerschap werken. Daarnaast richt VCA* zich vooral op de werkzaamheden op de werkvloer en VCA** meer op de gehele organisatiestructuur. Hierbij speelt beleid, verbetermanagement en organisatie ook een rol. Het certificaat VCA Petrochemie is een speciaal bedrijfscertificaat voor de chemische en petrochemische sector. Hier worden aannemers en bedrijven die werkzaam zijn voor opdrachtgevers in de chemische en petrochemische industrie. Hierbij geldt meestal dat de bedrijven die hiervoor in aanmerking willen komen 35 of meer operationele medewerkers in dienst hebben.

Stap 3: Actiepunten opstellen

Door eerst de vragen te doorlopen en te bepalen aan welke eisen je wel en niet voldoet voer je een nulmeting uit. De eisen die gesteld worden kun je vinden op een VCA-checklist. Alle onderdelen waar je nog niet aan voldoet, neem je op in een actieplan. De actiepunten in het actieplan voer je eerst uit voordat je het certificaat aanvraagt.

Stap 4: Certificeren

Als alle actiepunten zijn verwerkt kun je een certificatieaanvraag doen bij een erkende instantie. Deze instantie beoordeelt je bedrijf met een audit. Voldoe je aan de eisen dan krijg je een VCA-certificaat. Het certificaat wordt geregistreerd in het Centraal Certificaten Register.

Stap 5: Medewerkers certificeren

Medewerkers die langer dan drie maanden werkzaam zijn voor een VCA gecertificeerde organisatie moeten een Basis VCA diploma hebben. Leidinggevenden moeten over een VOL VCA-diploma beschikken. Met een VCA basis diploma laat je als medewerker zien dat je veilig en duurzaam kunt werken. Om het VCA diploma te kunnen behalen moet een examen worden gedaan. De werknemer krijgt 60 minuten de tijd om het examen te voltooien. Het is handig om medewerkers op weg te helpen met een VCA proefexamen. Zo kunnen zij zich optimaal voorbereiden op het examen.

Stap 6: Tussentijdse audits

Een VCA-certificaat is drie jaar geldig. Tijdens deze periode moet je wel aan de eisen blijven voldoen. Ieder jaar komt de certificatie-instelling langs om dit te controleren. Wordt er een tekortkoming geconstateerd, dan moet deze binnen drie maanden worden opgelost. Gebeurt dit niet, dan wordt het certificaat ingetrokken. Na drie jaar moet je je opnieuw laten certificeren volgens de dan geldende VCA-eisen.

Wat kost een VCA-certificaat?

Een vraag die door veel bedrijven gesteld wordt. Het antwoord hierop is niet zo makkelijk te geven. De kosten zijn afhankelijk van veel factoren en is specifiek op de organisatie gericht. Voor een kleine organisatie zijn 20 tot 24 uur genoeg. Als een organisatie meer medewerkers in dienst heeft of het wil een VCA-Petrochemie certificaat halen, dan worden de werkzaamheden complexer. Het aantal uren kan dan oplopen tot 56 uur of meer. Grofweg kun je zeggen dat het behalen van een VCA-certificaat ergens tussen de 2000 en 5000 euro ligt.