Isolatie

Het belang van akoestische isolatie

Als je aan het bouwen of renoveren bent, is de kans groot dat je ondertussen een expert bent in isolatie. Isoleren is nu eenmaal de boodschap als je graag zuinig en comfortabel wil wonen. Maar had je al gedacht aan geluidsisolatie of akoestische isolatie? Wij geven je alvast enkele tips om geluidsoverlast en slechte akoestiek tegen te gaan.
Geluidsisolatie is niet enkel een bekommernis voor wie de muziek graag loeihard zet. Akoestische isolatie is ook broodnodig om ’s nachts niet gewekt te worden door het geluid van voorbijrazende vrachtwagens of blaffende honden. Denk dus niet alleen aan thermische isolatie, maar ook aan akoestische isolatie in huis.

Maatregelen om lawaai te bestrijden

Je kunt heel wat maatregelen nemen om de akoestiek en de akoestische isolatie van je woning te verbeteren:
  • Luchtdicht bouwen.
  • Je woning geluidsdicht maken door te kiezen voor zware bouwstenen, (drie)dubbele en geluidswerende beglazing, geluidsarme afvoersystemen voor het sanitair, enzovoort. Informeer je hiervoor bij je aannemer.
  • De wanden isoleren met geluidsabsorberende materialen.
  • Je dak ‘isoleren’ door er een groendak van te maken.
  • Contactgeluidsisolatie voorzien, zoals akoestische isolatie in de vloer. Dit soort isolatie zorgt ervoor dat je geen geluidsoverlast ervaart wanneer je met hakken over je tegelvloer loopt of wanneer je meubilair verschuift. Een dempende laag onder je vloer vangt de trillingen op en reduceert zo het geluid.
  • Zachte materialen, zoals parket en tapijt, gebruiken in plaats van harde materialen, zoals keramische tegels.
  • Voldoende planten in huis halen, alsook gordijnen, een stoffen zetel, kunstwerken voor aan de muur, … Zo kan het geluid zich minder makkelijk door je woning verspreiden.