Nieuwbouw

Het belang van effectief projectmanagement in de bouw

Het belang van effectief projectmanagement in de bouw
Er is geen enkele sector waar projectmanagement zo essentieel is als in de bouwsector. Zeker bij grotere projecten zijn er dusdanig veel zaken om rekening mee te houden, dat het gedoemd te mislukken is als er geen goede projectcoördinator op het traject zit. Zo moeten er veel verschillende teams worden geleid, zijn er tig verschillende leveranciers die hun afspraken moeten nakomen en zit je natuurlijk met het werken binnen een bepaald budget. Ook is er vaak een deadline die altijd te vroeg komt. In dit artikel lichten we het belang van een goed bouwmanagement team toe en zullen we je vertellen waarom je in grote trajecten absoluut niet zonder kan.

Planning en organisatie: de basis van het traject

Het belangrijkste bij bouwmanagement is de planning en de organisatie. Dit houdt in dat je in kaart brengt wat de taken zijn die allemaal gedaan moeten worden. Ook hou je hier de mijlpalen bij en is het belangrijk dat je weet wat alle deadlines zijn. Mochten ergens vertragingen opgelopen worden, hou het dan ook eerlijk en transparant bij. Zo weten alle partijen exact wat ze kunnen verwachten en komt niemand voor onaangename verrassingen te staan. Met goede planning en organisatie beperk je de risico´s, maar in het meest ideale geval wil je alle risico's natuurlijk volledig voorkomen.

Communicatie binnen de teams

Om een bouwproject succesvol te managen, is het uitermate belangrijk dat de communicatie binnen de teams succesvol verloopt. Dit is waar een projectmanager een belangrijke rol speelt. Omdat deze persoon contact heeft met de architecten, ingenieurs, aannemers, onderaannemers, eigenlijk iedereen die betrokken is bij het project, vereist dit goede communicatieskills. Je wil altijd dat een persoon als centraal aanspreekpunt fungeert, zodat je niet de hele tijd langs elkaar heen aan het werken bent. Op deze manier hou je alle afspraken overzichtelijk en werkt het een stuk efficiënter.

Financiële voordelen van het werken met een bouwprojectmanager

Naast het soepeler laten verlopen van een bouwproject, zitten er ook nog financiële voordelen aan het werken met een bouwprojectmanager. Zo zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk binnen de budgetten blijft werken. Dit is namelijk ook een van de grootste uitdagingen van het werken aan een bouwproject. Het bewaken van het budget en het beheersen van de kosten. Een ervaren bouwmanager kan helpen bij het opstellen van realistische budgetten, het onderhandelen over contracten met leveranciers en het effectief beheren van financiële middelen gedurende het hele project.

Ook zorgt een bouwprojectmanager voor het waarborgen van de kwaliteit van de geleverde werkzaamheden. Dit zorgt er tegelijk ook voor dat de risico’s geminimaliseerd worden. Je wilt natuurlijk niet halverwege het traject erachter komen dat er een probleem zit in de basis van je constructie.

Een bouwproject zonder effectief management is gedoemd te mislukken

Om grote bouwprojecten succesvol af te ronden, is effectief bouwmanagement van onschatbare waarde. Hiermee zorg je er namelijk voor dat alle teams duidelijk geïnstrueerd worden, en dat alle communicatie binnen de teams soepel verloopt. Verder kan het ook helpen bij het besparen van kosten, doordat er beter op budgetten gelet wordt. Door het opstellen van een zeer gedetailleerd plan, met alle deadlines en budgetten, zorgt een bouwprojectmanager ervoor dat de risico´s zo veel mogelijk beperkt worden.

Ook worden taken beter georganiseerd, doordat alles duidelijk in kaart is gebracht. Verder worden de middelen die beschikbaar zijn effectiever ingezet, waardoor tijd wordt bespaard en budgetten beter ingezet kunnen worden. Met het inschakelen van een ervaren bouwmanager zorg je ervoor dat de kwaliteit omhoog gaat en de kosten naar beneden!