Wat is de brandverzekering?
Een brandverzekering is een verzekering die je beschermt tegen de financiële gevolgen van schade veroorzaakt door onder meer brand en natuurgeweld. Het dekt de herstelkosten bij schade aan het gebouw of de kosten om het gebouw opnieuw te bouwen indien het geheel verloren gaat. Aanvullend op de brandverzekering kan er ook een inboedelverzekering worden afgesloten. Niet alle oorzaken van brand worden gedekt. In de voorwaarden worden bijvoorbeeld vaak uitsluitingen opgenomen voor oorlog, opzet of terrorisme. Raadpleeg de polisvoorwaarden om na te gaan wat de verzekering al dan niet dekt.Renovatiewerken melden aan de brandverzekeraar
Na de renovatie of de verbouwing kan de waarde van het gebouw drastisch zijn toegenomen. Hierdoor kan het verzekerde bedrag niet langer overeenstemmen met de werkelijke kostprijs om het gebouw opnieuw te bouwen. Er is dan sprake van onderverzekering en dat heeft drastische gevolgen. De verzekeraar zal bij een schadegeval, zelfs als niet het volledige gebouw is vernield, de evenredigheidsregel toepassen. Hierdoor zal je slechts een deel van de schade betaald krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de verbouwingen meldt bij de verzekeraar, zodat de verzekerde waarde kan worden aangepast en je opnieuw goed bent verzekerd. Uiteraard heeft dit ook een invloed op de verzekeringspremie.Het omgekeerde kan uiteraard ook, dat je oververzekerd bent. In dat geval zal de verzekeraar bij een schadegeval niet meer uitbetalen. Ook hier is het echter belangrijk dat je het een en ander meldt bij de verzekeraar, omdat dit in een lagere premie zal resulteren. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een woning wordt gesplitst.
Polisvoorwaarden bieden duidelijkheid
De brandverzekeraar gebruikt meestal een vragenlijst en een evaluatierooster om een inschatting te maken van de waarde van de woning (en de inboedel). Als de situatie wijzigt, zal de verzekeraar een nieuwe evaluatie willen maken. De polisvoorwaarden bevatten vaak bepalingen omtrent welke renovatiewerken je al dan niet moet melden. Over het algemeen dien je een beduidende stijging van de waarde van de woning te melden. Ook het opsplitsen van ruimtes, het uitbreiden van de woning, professioneel gebruik van de woning en wijzigingen aan de constructie, de dakbedekking en het materiaal van de gevel is bijvoorbeeld vaak te melden. Zonnepanelen, een thuisbatterij of een binnenzwembad is mogelijk ook te melden. Het renoveren van een bestaande ruimte of het installeren van een laadpaal is meestal niet te melden.Bij twijfel is het altijd aan te raden om even contact op te nemen met de verzekeraar. De verzekeraar kan ook oplossingen aanreiken om je te beschermen tegen eventuele risico’s tijdens de (ver)bouwwerkzaamheden.