Gereedschap

Het gemak van een bankschroef tijdens het klussen

Het gemak van een bankschroef tijdens het klussen
Stel je voor dat je een plank gaat zagen. Met 1 hand houd je de plank vast, met de andere hand de zaag. Op die manier is het bijna onmogelijk om de plank goed stil te houden en recht te zagen. De oplossing: een bankschroef. Met de bankschroef kan het te bewerken materiaal goed vastgehouden worden en heb je nog steeds beide handen vrij.

Werking

Een bankschroef is vaak gemaakt van zwaar staal of gietijzer, is heel robuust en wordt meestal vast bevestigd aan de werkbank. De bankschroef heeft 2 bekken die naar elkaar toe gedraaid kunnen worden om het te bewerken materiaal stevig vast te klemmen. Ontdek welke verschillende soorten bankschroeven er te koop zijn. Zo heb beide handen vrij om de zaag, boor- of freesmachine te hanteren. Bovendien is het veel veiliger werken omdat je vingers niet in de buurt van het te bewerken materiaal komen.

Soorten

In een atelier wordt gewoonlijk een vaste bankschroef gebruikt, zoals hierboven beschreven. Er zijn echter ook mobiele varianten. Deze zijn compact en kunnen op een werf gebruikt worden. Ze worden dan op de werkplek uit geplooid. Dit is bijvoorbeeld heel gebruikelijk in de bouw.

Voor gebruik met een kolomboormachine wordt eerder een boorklem of machineklem gebruikt. Dit is een soort van vlakke bankschroef die gemakkelijk verplaatst en vastgezet kan worden op het werkvlak. Op die manier kan het werkstuk precies gepositioneerd worden onder de boor om de gaten zeker op de juiste plaats te kunnen boren.

Bankschroeven zijn er ook in verschillende formaten. Voor grotere werkstukken is een groot klembereik nodig. Voor het fijnere werk, zoals bijvoorbeeld voor het maken van horloges is net een kleine bankschroef met een klembreedte van bijvoorbeeld 75mm nodig.

Materiaal

Een bankschroef hoeft niet altijd van staal gemaakt te zijn. Het kan ook van gietijzer gemaakt zijn of zelfs van hout. De houten variant wordt meestal gebruikt door houtbewerkers. Een metalen bek zou het hout namelijk kunnen indrukken of beschadigen als het te fel wordt aangedraaid.