In het Engelse North Staffordshire wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de infrastructuur rond een nieuw distributiecentrum dat als eerste gebouw ooit de BREEAM Outstanding rating heeft behaald. Het project G.Park Blue Planet in Chatterley Valley van Gazeley werd opgezet, ontworpen en gebouwd om het groenste logistieke centrum ter wereld te worden. Dit is mede gelukt door het integreren van de innovatieve en energie efficiënte sandwichpaneelsystemen van Kingspan.
Er is berekend dat op dit -in totaal meer dan 35.000 m2- grote project jaarlijks €350.000 aan kosten bespaard gaat worden door de toepassing van duurzame oplossingen. Er is een elektriciteit- en verwarmingscentrale geïnstalleerd die op biomassa draait. Ook zijn er voorzieningen getroffen om regenwater op te vangen en op te slaan en te gebruiken voor bijvoorbeeld de toiletten in de kantoren.
Om het gebouw van energie te voorzien wordt veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Zo worden de kantoren middels een zonneboiler van warm water voorzien. Naast het gebruik van PV panelen zijn op de zuidelijke wand Kingspan EnergiPanel sandwichpanelen toegepast. Deze panelen leveren een aanzienlijke bijdrage aan de verwarming van het pand door zonnewarmte op te vangen en daarmee lucht te verwarmen die vervolgens wanneer gewenst het gebouw wordt ingeleid.
Alle bouwmaterialen zijn zorgvuldig bekeken en geselecteerd vanwege hun duurzaamheid. Het gebruikte hout is FSC-gecertificeerd en het marmoleum en het tapijt in de kantoren zijn gemaakt van industrieel afval. De Kingspan dak- en gevelpanelen die in het gebouw verwerkt zijn, hebben een significante bijdrage geleverd aan het duurzame karakter en het behalen van het predikaat Outstanding. Alle gebruikte Kingspan sandwichpanelen hebben een A+ rating volgens de ‘BRE Green Guide To Specifications’ wat in Engeland veel credits oplevert voor de uiteindelijke BREEAM gebouwscore. Van de in totaal ruim 50.000 m2 toegepaste Kingspan panelen waren er 630 m2 van het type Wall-Lite. Deze lichtdoorlatende gevelpanelen zorgen niet alleen voor goede isolatie, maar ook voor een aangenaam werkklimaat door voldoende daglicht in te brengen in het distributiecentrum.
Tijdens de bouw is ook continue rekening gehouden met het beperken van de afvalstroom. Beoogd werd geen afval naar de vuilstort te brengen. Door onder andere slim hergebruik van verpakkingsmaterialen is ook dit gelukt.
Het ontwikkelen van een klimaatpositief bedrijfsgebouw leek tot voor de bouw van Gazeley’s Blue Planet nog toekomstmuziek. Vandaag de dag is het echter goed mogelijk om kosteneffectief klimaatpositief te bouwen. De toon is gezet, volgt u?
Duurzaam Bouwen
Het groenste logistieke centrum ter wereld gebouwd
- Bron: Gil Claes Producties
- 9 april 2009
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam