Nieuwbouw

Hinderpremie ook noodzakelijk voor bouwbedrijven die voor particulieren werken

Hinderpremie ook noodzakelijk voor bouwbedrijven die voor particulieren werken
Omdat heel wat bedrijven hun activiteiten moeten staken, heeft de Vlaamse regering de hinderpremie uitgebreid. Bouwunie vraagt aan minister van Werk en Economie Hilde Crevits om de hindepremie ook toe te kennen aan bouwbedrijven die vooral particuliere klanten hebben en onder de huidige maatregelen noodgedwongen niet verder kunnen werken.

De corona-hinderpremie geldt voor alle ondernemingen met een fysieke locatie. Deze premie bedraagt 4.000 euro voor de eerste 3 weken, nadien krijgt men 160 euro per dag. De meeste bouwbedrijven die stilliggen hebben geen winkel en kunnen hier dus niet van genieten. Mits het respecteren van de veilige afstand kan in de bouw gewerkt worden, maar in bewoonde woningen zijn alleen hoogdringende interventies toegelaten zoals het herstellen van een boiler of het dichten van een lek in het dak. Andere werken mogen bij particulieren binnenshuis niet gebeuren. Dit is voor de ondernemers geen vrije keuze maar een verbod.

“Door de maatregelen zijn heel wat bedrijven, zoals schilders en schrijnwerkers, die vooral voor particuliere klanten werken gedwongen om hun activiteiten stil te leggen”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Werkgevers en zelfstandigen die geen fysieke winkel hebben maar zich verplicht zien hun bedrijf deels of volledig te sluiten of hun activiteiten te staken moeten ook financiële steun krijgen. Aannemers die een klantenbestand hebben met quasi uitsluitend particulieren, en bijgevolg vaak werken moeten verrichten in woningen terwijl die nog effectief bewoond worden wat op dit moment enkel is toegelaten in geval van hoogdringendheid, moeten aanspraak kunnen maken op de hinderpremie van 4.000 euro. Velen van hen liggen nu, door het verbod vanuit de overheid, noodgedwongen volledig stil. Als dit nog enkele weken aanhoudt zullen velen in financiële problemen komen. Een tegemoetkoming voor deze bedrijven is niet alleen rechtvaardig, het is van levensbelang.”