Les 1: De waarde van je huis verandert.
Les 1 is meteen een teleurstelling: de waarde van je huis berekenen is geen exacte wetenschap. De huizenmarkt is een markt: ze evolueert. Buurten, voorkeuren, financiële mogelijkheden: alle factoren zijn voortdurend in verandering. Wie het luidst roept, krijgt het meeste aandacht: maak publiciteit. Wie zijn product het mooist presenteert, krijgt gretige kopers op bezoek: je inrichting maakt het verschil.Les 2: Ligging is de sleutel bij waardebepaling.
Een veelgemaakt grapje onder specialisten is: ‘Welke 3 factoren bepalen de waarde van je huis?’ - ‘Ligging, ligging, ligging!’Het is een grapje, maar het klopt wel. De waarde van je huis hangt sterk af van de locatie. Steden zijn vaak duurder. Kopers willen snel op hun werk geraken; goed openbaar vervoer en een autosnelweg vlakbij zijn dus grote troeven. De buurt bepaalt wat je huis waard is: een mooie villawijk, een hippe straat in de binnenstad of een drukke steenweg leiden tot een andere prijs.
Ook oriëntatie is belangrijk: een zuidgerichte tuin en veel lichtinval verhogen de woonkwaliteit en dus ook de prijs.
Les 3: Hoe graag wil je koper in je huis wonen?
Welke troeven heeft je woning? Grote woonruimtes, veel slaapkamers en een nuttige indeling zijn belangrijk. Een garage neemt de parkeerstress weg, zeker in een drukke buurt is dat een troef. Een oude parketvloer en prachtig plafond verleiden makkelijker dan een tegelvloer in een doorsnee appartement.Woon je in een bijzondere wijk waar zelden een huis te koop staat? Dan krijg je een betere prijs dan voor een standaard rijwoning. Waarom? Zuivere economie: de wet van vraag & aanbod.
Les 4: De berekening die elke koper maakt.
Sommige kopers verkiezen een instapklare woning, anderen steken graag zelf de handen uit de mouwen. Allerlei attesten (energieprestatiecertificaat, keuring elektriciteit) beïnvloeden de beslissing van potentiële kopers. Renovatie- en notariskosten spelen mee in de waardebepaling van je huis. Bedenk dat een oude woning soms een laag kadastraal inkomen heeft: de koper betaalt dan 5% registratierechten (‘klein beschrijf’) in plaats van 10%.Les 5: Vraag het aan een specialist!
Professionals hebben een goede kijk op de vastgoedmarkt: erkende schatters, notarissen en vastgoedmakelaars komen ter plaatse en geven je een goede indicatie van waarde en vraagprijs.De vastgoedmakelaar weet wat er leeft bij zowel kopers als verkopers en kent de juiste kanalen voor een efficiënte publiciteit. Als je niet zelf wilt onderhandelen met kopers, is hij de geknipte expert om je te begeleiden.