Beveiliging

Hoe bescherm je je huis het beste tegen inbraak?

Hoe bescherm je je huis het beste tegen inbraak?
Inbrekers liggen altijd op de loer. Toch kun je met een paar simpele maatregelen je woning minder aantrekkelijk maken voor inbraak. Ook als je thuis bent of slechts even de deur uitgaat, kan een inbreker het op je huis gemunt hebben. Maak het inbrekers nooit makkelijk. En met een woonverzekering voorkom je dat je, in het geval van schade, ineens met torenhoge kosten opgescheept zit. Een paar preventietips op een rij.

Beveilig en bescherm

Wees inbrekers slimmer af door je woning en spullen beter te beschermen. Zorg dat er altijd voldoende buitenverlichting aanstaat zodat je entree, terras, tuin en alle buitendeuren goed verlicht zijn. Controleer of het hang- en sluitwerk op ramen, deuren (ook van de garage) en lichtkoepels goedgekeurd zijn en laat het vervangen als het onvoldoende bescherming biedt.

Schuifpuien zijn erg inbraakgevoelig; voorzie ze daarom van een speciaal slot of plaats een balkje aan de binnenkant (op de rails, tussen deurpost en pui). Loop ook de beveiliging van je bovenverdieping na, vooral als deze te bereiken is via een uitbouw of erker.

Bewaar thuis geen grote hoeveelheden cash en plaats kostbaarheden uit het zicht van voorbijgangers. Zorg ook dat je spullen verzekerd zijn: van designstoel, sieraden en serviesgoed tot apparatuur en kleding. Met een inboedelverzekering zijn je waardevolle bezittingen goed verzekerd en kun je jezelf heel wat geldsores besparen bij schade door inbraak.

Weg van huis? Laat het niet merken

Eindelijk heb je die reis naar Cambodja geboekt. Natuurlijk wil je dat van de daken schreeuwen, maar inbrekers zijn slinks en houden altijd een oogje in het zeil. Vermeld nooit op je voicemail of op sociale media dat je met vakantie bent. Geef altijd de indruk dat er iemand thuis is: (1) gebruik tijdschakelaars op verschillende tijden en plekken in huis, (2) vraag de buren om ‘s avonds de gordijnen te sluiten en ‘s ochtends weer te openen, (3) zorg dat er een auto op de oprit staat en (4) ruim niet alles op maar laat wat theekopjes, een krant of speelgoed staan.

Sommige inbrekers bekijken zelfs rouwadvertenties en slaan tijdens de afscheidsdienst toe bij de naaste familie van de dierbare. Zorg dat je, indien nodig, tijdens de dienst een huisoppas hebt.

Wees elke dag alert

Ook als je thuis bent of slechts even de deur uitgaat, kan een inbreker het op je huis gemunt hebben. Maak het inbrekers nooit makkelijk. Ga raadzaam om met je huissleutels: verstop geen sleutels op ‘geheime plekken’ buitenshuis en hang geen adreslabel aan je sleutelbos. Laat je sleutels ook nooit aan de binnenkant van het slot hangen, want door een ruit in te tikken of een gaatje te boren kan een inbreker makkelijk je deur openen. Sluit altijd al je deuren en ramen, ook die van de wc en garage. Ladder of kliko gebruikt? Berg deze direct weer op zodat inbrekers er niet op kunnen klimmen om binnen te dringen.