Wat is een rolsteiger?
Een rolsteiger wordt gebruikt voor licht werk op hoogte waarbij een stabiele en veilige werkvloer vereist is. Schilderen is een goed voorbeeld voor het gebruik van een rolsteiger. Op Steigervoorweinig.nl; uw veiligheidsspecialist vindt u een mooi aanbod.Hoe wordt de rolsteiger opgebouwd?
Eerst steken we de rolsteigerwielen met spindels in de onderzijde van het frame. Dan klikken we een horizontaal schoor aan de verticale buis van het onderste frame en laten de andere kant van de schoor op de grond rusten.Nadat we de horizontaal schoor aan het andere frame geklikt hebben, blijven beide frames rechtop staan. Het tweede horizontaal schoor plaatsen we daarna aan de andere onderzijde van de frames.
Dan plaatsen we 4 diagonaal schoren op de 2de sport van het frame en klikken ze op de 6de sport van het tegenover gestelde opbouwframe. Indien het beter uitkomt, mag het ook van de 1ste sport naar de 5de sport. Bij een steiger van 135cm op 150cm gebruiken we altijd 4 diagonalen per sectie. Als de steiger 75cm op 90cm is, moeten we minimaal 2 diagonalen per sectie gebruiken.
Nu gaan we de basissectie mooi waterpas stellen. Dit kan met de spindelverstelling op de wielen. De hellingshoek mag nooit meer dan 1% bedragen.
Leg een platform op de 3de of 4de sport om verder te gaan met opbouwen.
De stabilisatoren dienen nu geplaatst te worden, waarbij ze stevig op de grond moeten staan. Plaats een koppeling best altijd direct onder een sport. Zo kan de koppeling niet wegschuiven.
Nu gaan we verder de hoogte in door de volgende frames op de basissectie te plaatsen en weer diagonaal schoren te plaatsen. Door het bevestigen van de diagonaal schoren vanaf de 2de sport worden beide opbouwframes een star geheel.
De frames worden onderling aan mekaar vergrendeld door een borgclip.
Voor de veiligheid wordt de voorloopleuning op de hoogste sport van het laatste opbouwframe geplaatst. Als de steiger meer dan 15cm van de muur staat, moeten we aan beide kanten voorloopleuningen plaatsen.
We leggen dan het volgende platform op de steiger. Vermits we nu een leuning rondom hebben, kunnen we het platform veilig betreden.
Voor een nog hogere steiger, moeten eerst weer horizontaal schoren worden geplaatst. We plaatsen deze ter hoogte van het onderste en bovenste deel van het Xframe. Dan kunnen 2 nieuwe opbouwframes geplaatst worden en de Xframes naar boven verplaatst worden. Deze stappen kunnen nog enkele keren herhaald worden. We hijsen in dat geval de onderdelen naar boven met een stevig touw.
Om het platform op de bovenste 3 sporten van het laatste frame te gebruiken, plaatsen we de leuningframes en voor de laatste maal het Xframe als leuning op knie en heup hoogte.
Dan plaatsen we een dichte werkvloer met 2 platforms naast elkaar. Voor de veiligheid mag je enkel werken op een volledig dichte werkvloer. De kantplankset die we dan nog rond de werkvloer plaatsen voorkomt dat materiaal makkelijk naar beneden kan vallen.
Voor ieder gebruik is het belangrijk de steiger te controleren op stabiliteit, volledigheid en of de remmen nog vast staan.
Demontage gebeurt in omgekeerde volgorde.