Vastgoed

Hoe breng je een object het best in kaart?

Hoe breng je een object het best in kaart?
Er zijn verschillende manieren om een object of gebouw goed in kaart te brengen. Om het beste beeld te krijgen, is het meestal nodig om een aantal van deze manieren met elkaar te combineren. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Redenen om een object in kaart te brengen

Alvorens aan de inspectie van een gebouw of object te beginnen, is het zaak om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Wat is het precies voor object en wat is de actuele kwaliteitssituatie? Ook is het belangrijk om het doel van de inspectie duidelijk te hebben. Er kunnen tenslotte verschillende redenen zijn om iets goed te willen bekijken of in kaart te brengen. Gaat het om een huis, en willen de eventuele kopers zeker weten dat er geen verborgen gebreken zijn, of zeker weten wat precies de maten van de woning zijn voor zij tot koop overgaan? Dan wordt er op een hele andere manier gekeken dan wanneer het gaat om een fabriek die regelmatig moet worden geïnspecteerd om de veiligheid te kunnen blijven garanderen.

Als het gaat om het vaststellen van de bouwkundige staat van een object, of dat nu een huis, een fabriek of zelfs een brug is, zijn er verschillende manieren om te werk te gaan.

Het begint met goed kijken

Om een goed beeld te krijgen van een object, zal een deskundige altijd eerst heel goed willen kijken. Door simpelweg de ogen te gebruiken, kan er al veel worden geconstateerd. Hoe ziet het object er over het algemeen uit? Zijn er direct al duidelijke gebreken zichtbaar, is er sprake van grote beschadigingen of achterstallig onderhoud? Door een kritische blik op een object te werpen valt vaak al goed een eerste indruk te krijgen van de staat ervan.

Om echt goed te weten hoe het met de bouwkundige staat gesteld is, zal er echter ook gekeken moeten worden naar plekken die vanaf de grond en met het blote oog niet per se goed zichtbaar zijn. Om deze reden is de drone inspectie in opkomst. Moesten ingenieurs vroeger vaak nog het verkeer stilleggen om een object van bovenaf te kunnen bekijken, is dat nu dankzij de drone niet meer nodig.

De ‘ogen van een drone’, de ingebouwde camera, kan over het algemeen scherper zien en beter inzoomen dan het menselijke oog. Dat levert een gedetailleerder beeld op, dat vanuit alle hoeken die maar nodig zijn kan worden vastgelegd en later kan worden bekeken en verwerkt. Daarnaast is het grote voordeel van een drone dat hij kan vliegen, en daardoor een stuk gemakkelijker de boel van bovenaf kan vastleggen dan een mens dat kan doen. Dat scheelt veel tijd, maar is ook met het oog op de veiligheid een grote vooruitgang.