Verbouwen

Hoe inbraakveilig is je woning en waar let je op?

Hoe inbraakveilig is je woning en waar let je op?
In de vakantieperiode is het altijd weer extra belangrijk om op de inbraakveiligheid van je huis te letten. Wanneer je voor een langere periode niet thuis bent, dan kan je huis sneller worden opgemerkt door inbrekers. Het is dus elk jaar weer goed om stil te staan bij hoe inbraakveilig je woning is. Uiteraard denk je aan de kleinere zaken zoals een timer op de lamp, deur goed op slot en de buren die een oogje in het zeil houden. Maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Lees hieronder mee en zorg dat je huis er weer veilig bijstaat deze zomer en je met een gerust hart op vakantie kunt.

Type beglazing

Een raampje is zo ingetikt. Het is dus niet onverstandig om te gaan voor een extra stevige beglazing. Zeker op plekken waar een inbreker makkelijk naar binnen kan.

Je kan gaan voor triple glas. De naam zegt het al; dit is glas dat bestaat uit drie lagen. Het gaat warmteverlies goed tegen en is dus ook nog eens een duurzame optie. Het heeft een geluidswerende functie, waardoor je geluiden van buiten minder goed hoort. Daarnaast is het dus moeilijker om triple glas door te breken en dus inbraakwerend.

Je kunt ook kiezen voor gelaagd glas. Gelaagd glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd. Tussen twee lagen glas zit een transparante folie verwerkt waardoor het glas extra stevig is. Het voorkomt ook dat het glas in duizenden kleine stukje breekt wat bij normaal glas wel zou gebeuren. Gelaagd glas zit bijvoorbeeld op de voorruit van een auto. Wanneer er een steentje tegen aankomt dan komt er wel een barst in, maar zal het niet uiteen breken. Daarnaast is gelaagd glas niet alleen een goede keuze om een eventuele inbraak te voorkomen. Het is ook extra veilig op andere plekken zoals een serre, schuifpui of bijvoorbeeld een balkon.

Camera beveiliging

Het liefst heb je natuurlijk niet dat het nodig is, maar een huis beveiligd met camera’s geeft toch een extra fijn gevoel. Wanneer de camera’s zichtbaar zijn dan schrikt het inbrekers af en doen ze minder snel een poging je huis binnen te komen. Tegenwoordig heb je ook genoeg slimme apparatuur waarbij je bijvoorbeeld een melding krijgt wanneer er beweging rondom je huis wordt gedetecteerd. Ook kan er een alarm afgaan al bij de voordeur wanneer iemand daar naar binnen probeert te komen.

Barrièrestang of dievenklauw

Een barrièrestang kun je plaatsen in een smal raam, bijvoorbeeld in een badkamer of wc. Inbrekers kunnen al door de kleinste opening naar binnen komen. Wanneer je dus het liefst het raampje open laat staan op het moment dat je weg bent, kun je hier een barrièrestang in plaatsen. Dit plaats je in het midden van het raam waardoor je de opening verkleint en er dus niemand doorheen kan.

Bij een openslaand raam zitten de scharnieren aan de buitenkant het huis. Inbrekers kunnen door de pennen uit de scharnieren te halen het raam er makkelijk uithalen. Door dievenklauwen te plaatsen zorg je ervoor dat dit zo goed als onmogelijk wordt.