Vastgoed

Hoe is het gesteld met de huizenprijzen in Europa?

Hoewel de Europese markt almaar meer wordt geïntegreerd, blijven de nationale huizenmarkten grote onderlinge verschillen vertonen. Zo crashten de huizenprijzen in de Baltische staten na 2008, maar bleef de Belgische markt behoorlijk intact. Ook nu zien we dat de prijzen in sommige landen extreem stijgen, terwijl ze in andere landen blijven dalen. Wij bieden je een up-to-date overzicht: hoe is het momenteel gesteld met de huizenprijzen in Europa?

Grote regionale verschillen

De huizenprijzen zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Aanbod en vraag worden beïnvloed door tendensen zoals verstedelijking en migratie. Veel hangt ook af van de wetgeving, de levensstandaard en de mate waarin de woningen zijn afgewerkt.

Het hoeft niet te verbazen dat het duurder wonen is in het Verenigd Koninkrijk of Zweden dan in Letland of Hongarije. Over het algemeen kunnen we vaststellen dat de prijzen lager zijn in Zuid- en Oost-Europa dan in Noord- en West-Europa. De duurste woningen vinden we in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met gemiddelde huizenprijzen van bijna 4.000 euro per vierkante meter. In Hongarije koop je daarentegen een woning aan zo’n 900 euro per vierkante meter.

Huizenprijzen in Europa stijgen licht

Minstens even belangrijk is hoe die prijzen evolueren. Volgens Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, stijgen de gemiddelde woningprijzen in de landen van de eurozone in het tweede kwartaal van 2015 met 1,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. De eurozone omvat de landen waar de euro de officiële munteenheid is. Als we dat gebied uitbreiden tot de volledige Europese Unie, zien we een toename van 2,3 procent.

Deze lichte stijging maakt deel uit van een algemene tendens in Europa. De huizenprijzen namen een dramatische duik in 2007 en 2008, maar begonnen opnieuw te stijgen in de tweede helft van 2009. De groei hield aan tot het einde van 2011, waarna twee jaar van lichte dalingen volgden. Sinds het begin van 2014 zien we zowel in de EU als in de eurozone een lichte stijging.

Grootste stijgers en dalers

De grootste stijgers zijn Zweden (+13,0%) en Hongarije (+11,9%), die niet tot de eurozone behoren. Ook Ierland ziet zijn huizenprijzen flink stijgen, met 10,7 procent. In Estland klimmen de prijzen met 10,5 procent. Dat de verschillen niet louter regionaal zijn, maar ook een nationaal karakter hebben, toont Letland – een buurland van Estland – waar de prijzen een duik van 4,4 procent namen. Andere dalers zijn Italië (-3,0%) en Frankrijk (-2,2%). Voor Griekenland – zwaar getroffen door de crisis – is geen data beschikbaar.

In België gingen de woningprijzen het afgelopen jaar 0,8 procent omhoog, wat een heel milde stijging is.