Vastgoed

Hoe kun je samen met je kind een huis kopen?

Tegenwoordig nemen banken allerlei voorzorgsmaatregelen vooraleer ze een hypothecair krediet toestaan. Als een jongvolwassene van plan is het ouderlijke nest te verlaten en zich met zijn eerste maandloon onder de arm richting de bank begeeft, is de kans groot dat hij nul op het rekest krijgt. Ofwel vragen de banken een bijdrage van de ouders die gemakkelijk oploopt tot 10% van de totale kosten. Hierdoor worden de ouders, zonder het goed en wel te beseffen, mede-eigenaar van het pand van hun kind. Maar is een huis kopen met je kinderen onvermijdelijk? Wij zetten een aantal tips op een rijtje!

Een woonkrediet afsluiten: minder en minder evident

Tot enkele jaren geleden gingen hypothecaire kredieten als zoete broodjes over de toonbank. Vandaag de dag ziet het er helemaal anders uit. Wie een lening wil afsluiten, moet een heus hindernissenparcours afleggen. Lenen over een periode van 30 jaar? Een bedrag lenen dat hoger ligt dan de prijs van de woning om renovatiewerken uit te voeren? De banken knarsen de tanden en stellen duidelijke eisen. Het is niet meer ongebruikelijk dat ze een bijdrage van 10% van de ouders vragen.

Een deel van de aankoopprijs vooraf betalen

Wees gerust, wanneer je kind een lening met een termijn van 20 jaar aan de bank vraagt voor een som die lager ligt dan de aankoopprijs van de woning, stelt er zich geen probleem. Als je oogappel een lening van 30 jaar moet afsluiten of een krediet van 110% van de prijs nodig heeft, wordt het complexer. Je kan dit oplossen door een deel van de som aan je kind vooraf te betalen zodat het hypothecaire krediet lager ligt dan de prijs van de woning.

Huis kopen met je kind: bescherm jezelf

Waarom vraagt een bank een bijdrage van de ouders? Stel dat je kind er niet in slaagt om de lening maandelijks af te lossen, dan heb je er als ouder alle belang bij om bij te springen. Enerzijds om je bijdrage van 10% niet in rook te zien opgaan of, erger nog om de waarde van de woning volledig te verliezen. Je doet er dus goed aan eerst schriftelijk vast te leggen voor welk bedrag en welke termijn je garant staat.

Gesplitste aankoop van een huis

De wetgeving over de gesplitste aankoop is onlangs veranderd. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat ouders samen met hun kinderen een huis kopen om zo successierechten te ontlopen. Als je dus een gesplitste aankoop wil doen, heb je daar een grondige reden voor nodig. Wanneer de bank een bijdrage eist van de ouders is een gesplitste aankoop toegestaan. Het kind beschikt dan over de zogenaamde naakte eigendom en de ouders over het vruchtgebruik.