Verwarming & Sanitair

Hoe kun je water verwarmen zonder gas?

Hoe kun je water verwarmen zonder gas?
Ongeveer 20% tot 25% van je gasverbruik wordt gebruikt voor warm water, vooral in de keuken en badkamer. Als je deel uitmaakt van een groter huishouden, zal je waarschijnlijk meer warm water verbruiken. In de meeste huizen wordt het water verwarmd door de CV-ketel, terwijl in nieuwbouwhuizen vaak een warmtepomp wordt gebruikt voor zowel verwarming als warm water. Je kunt dus ook water verwarmen zonder gas. Maar hoe dan? Er zijn verschillende producten die water verwarmen met elektriciteit, wat gasloos is en beter voor het milieu!

Warmtepomp

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele gasketels en kan zowel je huis als het water voor je sanitair verwarmen. Deze duurzame technologie haalt tot 80% van zijn energie uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht, de bodem of grondwater. Dit zorgt voor ongeveer 40% minder CO2-uitstoot dan bij traditionele verwarmingssystemen. Warmtepompen zijn ideaal voor grondige renovaties of nieuwe, goed geïsoleerde woningen met lage temperatuurverwarmingssystemen voor de beste prestaties. Je kunt kiezen uit verschillende soorten warmtepompen, zoals geothermische of luchtwarmtepompen. De installatiekosten variëren van ongeveer € 13.000 tot € 23.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type en de benodigde capaciteit, waardoor het een waardevolle investering is voor wie een groenere en duurzamere verwarmingsoplossing zoekt.

Zonneboilercombi

Een zonneboilercombi is een gasloze optie om zowel je huis als je tapwater te verwarmen, perfect voor nieuwbouw of grondige renovaties. Deze installatie heeft zonnecollectoren op het dak die de zonnewarmte opvangen. Warmtewisselaars in het voorraadvat zorgen ervoor dat zowel het cv-water als het sanitaire water op temperatuur blijven. Als er niet genoeg zonlicht is, springt de geïntegreerde cv-brander bij om het water verder te verwarmen, zodat je geen aparte gasketel nodig hebt. De kosten voor een zonneboilercombi liggen tussen de € 11.000 en € 15.000 en dit is afhankelijk van de grootte van het voorraadvat, het aantal collectoren en het merk. Dit maakt het een kostenbesparende en duurzame keuze voor huishoudens die veel warm water gebruiken.

Elektrische cv ketel

Een elektrische cv-ketel is een prima gasvrije oplossing voor het verwarmen van bijvoorbeeld kleinere, goed geïsoleerde woningen zoals appartementen, of als aanvulling op je bestaande verwarmingssysteem. Deze ketels gebruiken elektrische weerstanden om het water te verwarmen, dat vervolgens door de verwarmingselementen in je huis stroomt. Er zijn ook hybride modellen die zowel je huis verwarmen als voor warm sanitair water zorgen. Met een startprijs van ongeveer € 2.500 voor een standaardmodel (exclusief btw en installatiekosten), biedt een elektrische cv-ketel een betaalbare manier om snel van gas naar elektriciteit over te schakelen.

Ook interessant