Tuin

Hoe maak je je tuin een stuk duurzamer?

Hoe maak je je tuin een stuk duurzamer?
We besteden heel veel aandacht aan duurzaamheid tegenwoordig. Dit is ook goed en heel belangrijk voor de aarde. We focussen vooral op het verduurzamen van de woning. We willen duurzamer wonen en leven, dus we kijken ook vaker naar onze levensstijl. Toch is er nog veel meer te verbeteren. Kijk bijvoorbeeld eens naar je tuin? Kan jouw buitenruimte niet ook nog een stuk duurzamer worden gemaakt? Wij geven je een paar handige tips om je tuin te verduurzamen.

Water besparen met een regenton

Je kunt een regenton in de tuin plaatsen om zelf regenwater op te vangen dat je weer kunt hergebruiken. Natuurlijk zijn er regentonnen beschikbaar in diverse formaten. Kies bijvoorbeeld voor een regenton 300 liter om voldoende water op te vangen voor het besproeien van de beplanting en bijvoorbeeld het reinigen van je buitenmeubels. Het is een goede manier om je verbruik van drinkwater te verlagen. Dit zie je natuurlijk ook terug op je waterrekening.

Je eigen compost maken in de tuin

Met een regenton kun je een stukje extra duurzaamheid aan je tuin toevoegen. Toch zijn er nog veel meer manieren tot groener tuinieren en één van deze manieren is het maken van je eigen compost. Het composteren is een effectieve manier om je organisch keukenafval en je tuinafval te hergebruiken. Met een compostbak kun je voedingsrijke grond maken. Hierdoor heb je minder kunstmest nodig in je tuin en zorg je ervoor dat je planten goed gezond blijven.

Het planten van inheemse planten

Voor de beplanting in je tuin heb je natuurlijk meer dan voldoende keuze. Met het oog op duurzaamheid is de keuze voor inheemse planten het best. Je kunt ook kiezen voor inheemse struiken en bloemen of zelfs bomen. Een mix van inheemse vulling van je tuin trekt veel vlinders en bijen aan. Hierdoor draagt je tuin goed bij aan de biodiversiteit. Inheemse planten zijn beter aan het lokale weer aangepast en hebben minder water nodig.

Het verwijderen van tuintegels uit de tuin

We hebben een tijd achter de rug waarin veel mensen ervoor kozen om de hele tuin te voorzien van tuintegels. Dit zorgt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Toch brengt dit ook nadelen met zich mee en dat geldt ook voor de duurzaamheid van je tuin. Een bestrate tuin is niet goed in staat om regenwater af te voeren. Daarnaast dragen de tegels natuurlijk ook niet bij aan de biodiversiteit. Verwijder een aantal tegels om een stukje gazon aan te leggen of te gaan genieten van inheemse planten. Het toevoegen van een grindpad aan je tuin helpt ook om hittestress tegen te gaan en een goede waterafvoer te bevorderen.

Hergebruik materialen in je tuin

Verduurzamen hoeft niet altijd iets te kosten. Je kunt vaak materialen in je tuin vinden die je prima kunt hergebruiken. Gebruik oude stenen of bakstenen om een randafscheiding te maken. Heb je houten planken over, bijvoorbeeld van een houten schutting die vervangen is? Dan kun je deze gebruiken om een verhoogd plantenbed te maken.