Zonwering

Hoe (slimme) screens je energie helpen besparen

Hoe (slimme) screens je energie helpen besparen
De screens vergeten neerlaten voor je naar kantoor vertrekt op een warme dag? Of gratis zonnewarmte in de winter mislopen doordat de zonwering nog neer is thuis? Met slimme screens geniet je in elk seizoen en op elk moment van de dag van de ideale binnentemperatuur. Zonder zelf iets te moeten doen. Bovendien besparen die je heel wat energie die je anders zou verbruiken om te koelen of te verwarmen. Deze (ver)bouwers ondervonden het aan den lijve:

Superheld voor je binnenklimaat

Eens de warmte binnen zit, is ze moeilijk terug buiten te krijgen, zeker in goed geïsoleerde en luchtdichte woningen. Door de screens te sluiten, voorkom je dat het binnen te veel opwarmt en hou je het aangenaam koel in de zomer. Energiezuinig, proactief en gebruiksvriendelijk. Voor Anouk Taeymans is het de perfecte oplossing, ... al moet je er natuurlijk wel zelf aan denken.


“Met de screens van ’s morgens naar beneden, wordt het op zomerdagen in de slaapkamer nooit echt te warm. En in de winter krijgen we toch nog steeds maximaal daglicht binnen in huis met de screens opgetrokken.”


Aansturen vanop afstand

Maar wat als je niet thuis bent? Een stuk makkelijker wordt het als je de stand van de screens kan aanpassen vanop het werk of tijdens een gezinsuitstap. Via de app kan dat perfect. Dit gezin in Oostende bedient de zonwering thuis simpelweg vanop afstand. Snel en eenvoudig.


“Als de zon in de loop van de dag begint te schijnen, kunnen we van op afstand de screens neerlaten. Het resultaat is dat we ’s avonds telkens thuiskomen in een aangename binnentemperatuur.”


Het comfort van automatische screens

Nog een stap verder? Kan zeker. Bij een totaalrenovatie koos Lien De Vuyst resoluut voor screens die automatisch aangestuurd worden ... en die missen duidelijk hun effect niet.


“Onze achtergevel is volledig op het zuiden gericht. Zalig om de zon binnen te halen in de winter, maar liever niet in de zomer. Met de screens kiezen we als bewoners zelf wanneer we de zon binnen laten en hoe veel of hoe weinig we dat doen. Maar als we weg zijn, werken de screens automatisch (op basis van een zonnesensor), zodat we ’s avonds in een aangenaam koel huis thuiskomen. Op donkere dagen profiteren we dan weer maximaal van de warmte van de zon en zo besparen we heel wat op stookkosten.”


Het beste van twee werelden

Het gemak van een automatische sturing én de vrijheid van zelf ingrijpen wanneer je dat wil: Annelies Comptdaer geniet elke dag van beide opties. Zo houdt het gezin de binnentemperatuur het hele jaar door aangenaam.


“Ook onze screens worden automatisch aangestuurd via een zonnesensor. Detecteert die teveel zonlicht, dan gaan die vanzelf naar beneden. Op warme dagen is dat echt nodig om het binnen aangenaam te houden. In de winter en de tussenseizoenen nemen we de sturing dan weer zelf in handen om de zonnewarmte maximaal te benutten. Zo creëren we in elk seizoen de beste omstandigheden.”


Efficiëntie en gemak: Renson Solmate

Het écht slim aanpakken? Dat doe je met de automatische Renson Solmate sturing in de Renson Connect app. Ook bij renovatie en zonder complex domoticasysteem of extra sensoren geniet je dan van volautomatische screens. Op basis van actuele clouddata en de voorkeuren van jou als bewoner bedient je Solmate de screens automatisch op maat, om het hele jaar door de warmte van de zon optimaal in te zetten – of net te weren. Ook bij na-installatie of een verbouwing zijn ‘slimme’ screens op die manier absoluut een haalbare kaart.

Meer info? www.renson.net