Zonwering

Hoe vaste zonwering kan bijdragen aan energie-efficiëntie

Hoe vaste zonwering kan bijdragen aan energie-efficiëntie
In een tijd en samenleving waarin duurzaam leven alsmaar belangrijker wordt, is het niet heel vreemd dat er constant nieuwe toepassingen op het gebied van duurzaamheid te vinden zijn voor je woning. Hierbij speelt energie-efficiëntie om zo energie én geld te besparen een grote rol.

Dat kan onder andere met behulp van zonnepanelen, maar ook op een andere simpele manier, namelijk door te investeren in kwalitatieve vaste zonwering. Vaste zonwering biedt schaduw en speelt tegelijkertijd een grote rol in het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen en gebouwen. In dit artikel lees je er meer over en vertellen we je meer over verschillende vormen van vaste zonwering.

Vaste zonwering: wat is dat precies?

Wanneer je op zoek bent naar permanente bescherming tegen de zon in en om je huis zit je met vaste zonwering, ook wel structurele zonwering genoemd, helemaal goed. Vaste zonwering betreft namelijk een permanent geïnstalleerde vorm van zonwering die ontworpen is om direct zonlicht te blokkeren. Het fijne hiervan is dat je hierbij kunt gaan voor simpele dakoverstekken, maar ook voor complexe en vooral luxe lamellenstructuren om zo zonlicht tegen te houden en/of om je privacy binnen te behouden.

Over het algemeen is vaste zonwering gemaakt van duurzame materialen, iets wat goed past bij het duurzame karakter van dergelijke functionele decoratie. Denk aan aluminium, hout, composieten en staal. Dit soort materialen gaan jaren mee en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Vaste zonwering kan op verschillende plekken worden geïnstalleerd, afhankelijk van de bouw en architectuur van het desbetreffende gebouw. Ramen, deuren, glasgevels, terrassen, balkons en dakterrassen zijn bijvoorbeeld geschikt voor vaste zonwering.

Verbeterde energie-efficiëntie door verminderen van warmtewinst en isolatie

Nu vraag je je misschien af op welke manier vaste zonwering bijdraagt aan een verbeterde energie-efficiëntie. Dat is heel simpel: in zowel de zomer als de winter zorgt deze vorm van zonwering voor een extra laagje isolatie. Dit betekent dat de warmte in de zomer buiten wordt gehouden en de gestookte warmte in de winter juist binnen wordt gehouden. Op warme zomerdagen hoef je met vaste zonwering minder snel gebruik te maken van airconditioning omdat je de warmtewinst in huis vermindert. De behoefte aan verkoeling is immers minder groot, waardoor flink wat energie kan worden bespaard.

Naast het verbeteren van de energie-efficiëntie in huis, op kantoor of in een ander soort gebouw met behulp van vaste zonwering helpt deze vorm van zonwering bij het minimaliseren van fel zon- en daglicht dat verblindend kan werken binnen. Dit zorgt voor een beter zicht binnen en een lagere behoefte aan kunstmatig licht, wat ook weer energie bespaart. Om het op het gebied van energie-efficiëntie af te maken bevorderen sommige systemen van vaste zonwering natuurlijke ventilatie waardoor je geen mechanische koeling nodig hebt.

Voorbeelden van effectieve vaste zonwering voor je huis

Op het gebied van duurzaam wonen is vaste zonwering dus zeker een goede toepassing. Dat past helemaal in een tijd waarin een groot deel van ons duurzamer wil leven. Omdat er verschillende soorten vaste zonwering verkrijgbaar zijn, is het goed om te weten wat je keuze is.

Horizontale vaste zonwering: horizontale lamellen

Beschik je over een glazen pui, een raam of een andere plek waar je vaste zonwering wil hebben die naar het zuiden gericht is? Dan is het raadzaam om te kiezen voor horizontale lamellen. Deze lamellen blokkeren namelijk de hoge zon in de zomer zonder terwijl je nog wel gewoon kunt profiteren van natuurlijk daglicht. In de winter, zodra de zon wat lager staat, laten horizontale lamellen de zon juist binnen.

Verticale vaste zonwering: verticale lamellen

Bij ramen, puien, daken en andere plekken op het oosten of het westen kun je beter kiezen voor verticale lamellen. Dit omdat de zon daar in de ochtend en laat in de middag laag aan de horizon staat. Op die momenten wordt het directe zonlicht geblokt zodat je huis lekker koel blijft en je geen last krijgt van vervelende felle verlichting. Omdat de zon hier verder niet te zien is wanneer de zon op het hoogst aan de hemel staat, zijn verticale lamellen meer dan prima.

Overkappingen en luifels voor creëren van schaduw

Natuurlijk kun je ook voor een totaal andere vorm van vaste zonwering gaan, bijvoorbeeld in de vorm van een overkapping of luifels. Deze installaties bieden een directe vorm van schaduw aan zonder dat je uitzicht belemmerd wordt. Een ander groot voordeel is dat ze over het algemeen gemakkelijk te installeren zijn en dat ze er stijlvol uitzien. Dat zorgt er direct voor dat dergelijke vaste zonwering ook heel eenvoudig is in te zetten als een fraaie scheidingswand, bijvoorbeeld voor meer privacy. Door beweegbare lamellen in de wanden bepaal je zelf hoeveel dag- en zonlicht er binnen komt.