Tuin

Hoe ver moet een boom van de perceelsgrens staan? Dit zijn de regels!

Hoe ver moet een boom van de perceelsgrens staan? Dit zijn de regels!
Een boom te dicht bij de perceelsgrens? Veel mensen weten niet dat daar wettelijk regels voor bestaan. Toch bepaalt het Veldwetboek in zowel Vlaanderen als Nederland heel duidelijk hoe ver een boom of haag van de erfgrens moet staan. Wie een tuin aanlegt of een nieuwe boom wil planten, houdt dus best rekening met deze bepalingen om conflicten met buren te vermijden. De afstand die je moet respecteren, hangt bovendien af van het soort boom. Hoogstammige bomen, laagstammige exemplaren en leibomen krijgen elk hun eigen behandeling.

Veldwetboek: afstand bomen tot perceelsgrens

In het Veldwetboek – de regelgeving die onder meer het burenrecht vastlegt – staat duidelijk omschreven welke afstand bomen en hagen tot de erfgrens moeten respecteren, zowel in België als Nederland:

  • Hoogstammige bomen moeten op minstens twee meter van de perceelsgrens worden geplant. Die afstand wordt gemeten vanaf het hart van de stam tot aan de scheidingslijn.
  • Laagstammige bomen en hagen moeten minstens 50 centimeter van de grens verwijderd zijn.
  • Fruitbomen als leibomen mogen wél tegen een scheidingsmuur aan weerszijden worden geplant, zonder dat daarbij een minimumafstand geldt.

Of een boom als hoog- of laagstammig geldt, hangt vooral af van de soort. De verwachte hoogte van de boom, de kruinontwikkeling en de wortelstructuur spelen hierbij een rol. In de praktijk spreekt men meestal van een hoogstammige boom zodra deze meer dan drie meter hoog wordt.

Wat kun je doen bij overlast of een inbreuk?

Staat er een boom van je buurman te dicht tegen de erfafscheiding? Dan mag je je buur vragen om de boom te vellen of te verplaatsen. Lukt dat niet via een onderling gesprek, dan kun je een aangetekende brief sturen of een verzoeningsprocedure opstarten bij de vrederechter. In het uiterste geval is een juridische procedure mogelijk.

Let op: als de boom al meer dan 30 jaar op dezelfde plek staat, kan je buur zich beroepen op verjaring. Alleen als je kunt bewijzen dat de boom ernstige burenhinder veroorzaakt, kun je dan alsnog je gelijk halen. Ook een akkoord met de vorige eigenaar, een zogenaamde erfdienstbaarheid, kan het verschil maken in zo'n geschil.