Vastgoed

Hoe wil de Belg vandaag wonen? De vijf woontrends van 2023

Hoe wil de Belg vandaag wonen? De vijf woontrends van 2023
Hoe gaat de Belg om met onstabiele energieprijzen, oplopende inflatie en toenemende rentevoeten bij zijn keuze voor een nieuwe woning? Matexi, de grootste buurtontwikkelaar van het land, identificeerde de belangrijkste woontrends bij Belgen in 2023. Daarvoor baseerde het zich op de vaakst terugkomende wensen van zijn klanten.

1. Na de energiecrisis investeert de Belg in energiezuinig en duurzaam wonen

De energiecrisis mag dan al grotendeels achter de rug zijn, de Belg heeft er wel zijn lessen uit getrokken. We zijn vandaag bereid om meer te betalen voor energiezuinige woningen en ook voor duurzame investeringen zoals zonnepanelen zonneboilers en warmtepompen. Ook slimme metersystemen om het verbruik in de gaten te houden en beter af te stemmen, nu het capaciteitstarief zijn intrede deed, zijn meer en meer in trek.

Die duurzame reflex zien we ook bij de omgang met water: als buffer tegen droogte vragen meer mensen om een extra grote regenwaterput. Ook voor bewoners van appartementsgebouwen wordt het maximaal recupereren en gebruiken van regenwater belangrijker.

En het duurzaamheidsdenken gaat verder dan de woning zelf: een laadpaal voor elektrische wagens is anno 2023 niet meer weg te denken. Hierbij wil het oog ook wel wat, want mensen vinden het ook belangrijk dat hun laadpaal mooi vormgegeven is.

2. Elke vierkante centimeter moet benut worden…

Hoewel de Belg dus bereid is om meer uit te geven aan duurzame energievoorzieningen, is hij wel zuinig bij het invullen van de ruimte in huis. We gaan compacter en dus kleiner wonen, en elke vierkante centimeter moet efficiënt benut worden.

Dat betekent dat de zolder permanent ingericht wordt als extra slaapkamer of werkruimte (met een vaste trap die erheen leidt). Of denk aan een garage die gebruikt wordt als extra bergruimte of stalplaats voor de fietsen en niet meer voor de auto. En een aparte keuken, dat zullen we niet vaak meer zien – het keukeneiland is echt de norm geworden.

In die compacte woning wil de Belg wel zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval. Daarom houdt hij plaats vrij voor grote raampartijen en lichtkoepels in het plafond.

3. … maar het moet ook wel gezellig blijven

Ook al gaan we bewuster om met beperkte woonoppervlakte, comfort en gebruiksgemak blijven toch belangrijke leidraden. Zo is de Belg vandaag tuk op vinyl parket in plaats van laminaat of de klassieke parket, want het onderhoudt makkelijker dan parket en kraakt en klikt minder dan laminaat.

Ook in de badkamer primeert comfort: de Belg verkiest zijn douche ruim en met een inloop in de plaats van een deur. De douche is trouwens primair geworden in de badkamer, met de badkuip op de tweede plaats als eventuele aanvulling op de douche.

4. De buurt moet groen en op fiets- of wandelmaat zijn, en de auto uit het zicht

Als we uitzoomen naar het soort buurt waarin de Belg wilt wonen, zien we dat duurzaamheid daar ook meer en meer van tel is. De Belg verkiest autoluwe, groene buurten met parkeerhavens aan de rand van de buurt of onder de grond om wagens uit het zicht te laten staan.

Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat essentiële voorzieningen – zoals buurtwinkels, treinstations of bushaltes – makkelijk te bereiken zijn met de fiets of te voet.